Doorstroomtoestel

Een doorstroomtoestel staat eveneens bekend onder de benaming geiser. Het is een toestel dat voor de verwarming van water kan zorgen. Om de benodigde warmte te kunnen creƫren maakt een dergelijk toestel bijvoorbeeld gebruik van elektriciteit, aardgas, butaangas of propaangas.

In een doorstroomtoestel wordt het water verwarmd terwijl dit door het toestel stroomt nadat men de warm waterkraan heeft opengedraaid. In het doorstroomtoestel zit een stromingsschakelaar die kan detecteren of er vraag is naar warm water. Op dat moment zal er onmiddellijk worden gestart met de verwarming van het water en hoeft men doorgaans slechts enkele seconden te wachten voordat er warm water uit de kraan zal stromen.

Een geiser zal in de meeste gevallen beter geschikt zijn voor niet al te grote huishoudens omdat er vaak aardgas als brandstof wordt gebruikt. Doordat men constant warm water kan verkrijgen kan dit de gasrekening aanzienlijk hoog doen oplopen. Voor gebruik in een keuken zijn er kleinere doorstroomtoestellen op de markt gebracht dan wanneer men een dergelijk toestel in de badkamer wil gaan gebruiken voor het verwarmen van douche- of badwater.

Voordelen van het gebruik van een doorstroomtoestel is dat deze meestal zowel goedkoper zijn in aanschaf als in gebruik dan voorraadtoestellen zoals boilers. Bovendien kan men een onbeperkte hoeveelheid warm water tappen.

Nadelen van een doorstroomtoestel zijn er echter ook en wel: vaak kunnen ze minder water per minuut leveren dan een voorraadtoestel en zijn ze gebonden aan een minimum hoeveelheid warm water dat moet worden afgetapt om afslaan van het doorstroomtoestel te kunnen voorkomen. Men kan verder niet op meerdere plaatsen in huis tegelijk warm water uit de kraan laten stromen.

 
Bekijk ook eens

Werking windturbine

Een windturbine is een werktuig waarmee de kracht van de wind kan worden omgezet in...

Lees meer

Energie gebruik

Men kan een sterke relatie ontdekken tussen het gebruik van energie en de economische groei,...

Lees meer