Warning: Table './energie_info/txp_log' is marked as crashed and should be repaired select host from txp_log where ip='50.16.40.195' limit 1 in /home/energie/domains/energiekeuzes.nl/public_html/textpattern/lib/txplib_db.php on line 85

Warning: Table './energie_info/txp_log' is marked as crashed and should be repaired insert into txp_log set `time`=now(),page='/cv-ketel/',ip='50.16.40.195',host='ec2-50-16-40-195.compute-1.amazonaws.com',refer='',status='200',method='GET' in /home/energie/domains/energiekeuzes.nl/public_html/textpattern/lib/txplib_db.php on line 85
cv-ketels

CV-ketel

Een CV-ketel, of voluit een centrale verwarmingsketel, is het meest belangrijke onderdeel van een centrale verwarmingsinstallatie. Het toestel zorgt immers voor het verwarmen van het water dat door het systeem wordt gepompt. Voor deze pompfunctie is de CV-ketel eveneens verantwoordelijk net als voor het verhogen van de druk in het systeem.

Het water dat zich in het verwarmingssysteem bevind zal door de CV-ketel worden geleid en hier met behulp van een brander worden verwarmd. Als brandstof voor deze brander wordt in de meeste gevallen stookolie of aardgas gebruikt. Hierdoor is het nodig dat de CV-ketel is aangesloten op een rookgasafvoer om de verbrandingsgassen af te kunnen voeren. De keteltemperatuur wordt bij een CV-ketel geregeld door een thermostaat.

Stijgende energieprijzen hebben er de laatste tientallen jaren voor gezorgd dat de CV-ketel een steeds hoger rendement hebben gekregen. Vandaag de dag heeft men niet alleen de keuze uit de conventionele CV-ketels maar ook uit Verbeterde Rendement ketels, Hoog Rendement ketels en zelfs Hoog Rendement Elektriciteit ketels. Afhankelijk van het gebruik van de CV-ketel kan het bedrag dat men bespaart soms oplopen tot wel een paar honderd euro op jaarbasis.

Met de nieuwste ontwikkeling: de HRE-ketel (Hoog Rendement Elektriciteit ketel) kan men zelfs nog meer energie besparen dan met de Hoog Rendement ketel omdat men met de restwarmte elektriciteit op kan wekken die weer gebruikt kan worden voor andere doeleinden in huis. Deze ketel maakt hierbij gebruik van zogenaamde micro-waterkrachtkoppeling (M-WKK). Net als windturbines en zonnepanelen wordt een dergelijke HRE-ketel tot de netgekoppelde decentrale opwekkers gerekend.

Voor goed advies ober de aanschaf van een geschikte CV-ketel kan men vaak terecht bij een leverancier van deze ketels maar in een aantal gevallen ook bij een installateur of zelfs het energiebedrijf.

 
Laatste pagina's
cv-ketel bijvullen

CV-ketel bijvullen

Voordat men begint met het bijvullen van de verwarmingsinstallatie dient men allereerst de kamerthermostaat van...

Lees meer

cv bijvullen

CV bijvullen

Wanneer men een centrale verwarmingsinstallatie (CV) in huis heeft dan dient men van tijd tot...

Lees meer

installeren cv-ketel

Installeren CV-ketel

De installatie van een CV-ketel is een klus die uitgevoerd dient te worden door een...

Lees meer

cv-ketel prijs

CV-ketel prijs

Het aanschaffen van een CV-ketel brengt in alle gevallen aanzienlijke kosten met zich mee. Het...

Lees meer

cv-ketel onderdelen

CV-ketel onderdelen

Een CV ketel is een installatie op zich die zorgt voor warm water en hiermee...

Lees meer