Hoe werkt Aardwarmte verwarming?
Aardwarmte mag worden beschouwd als een onuitputtelijke bron van energie die zowel direct als indirect kan worden toegepast. Het indirect toepassen wil zeggen dat men de aardwarmte gebruikt voor het opwekken van elektriciteit. Dit kan doordat de warmte van de aarde wordt gebruikt om water te laten verdampen en door middel van turbines en generatoren stroom opwekt.
Aardwarmte verwarming en koeling
Het directe gebruik van de aardwarmte werkt eigenlijk nog eenvoudiger namelijk men zet de gewonnen warmte in bij het verwarmen of koelen van bijvoorbeeld gebouwen en/of woningen. Men kan de warmte van de aarde door leidingen leiden en zo de warmtevoorziening regelen. Maar ook de warmwatervoorziening is goed te bewerkstelligen met behulp van deze aardwarmte.
Al eeuwen lang gebruiken mensen de aardwarmte om hun leven een stuk comfortabeler te maken. Ze verwarmden namelijk niet alleen hun woningen met de warmte die uit de aarde kwam maar ook hun baden. Er zijn zelfs bewijzen gevonden dat men de aardwarmte gebruikte om op te koken.
Aardwarmte verwarming wordt steeds vaker toegepast
Vandaag de dag is het direct gebruik nog steeds erg succesvol en wanneer de temperatuur, die men door het gebruik van de aardwarmte kan bereiken, onvoldoende blijkt te zijn dan kan men nog altijd een warmtepomp inzetten om deze te verhogen. Dit gebeurt meestal wanneer de aardwarmte dicht bij het aardoppervlak wordt gewonnen.
Hoewel men het in eerste instantie niet zou verwachten is aardwarmte ook prima in te zetten om wegen of bruggen te verwarmen en op die manier sneeuw- en ijsvrij te kunnen houden. In de zomer wordt er warmte opgeslagen die dan in de koude maanden weer zal worden gebruikt. Hier is geen warmtepomp bij nodig omdat de warmte diepere in de bodem zal worden opgeslagen.