Aardwarmte

AardwarmteWat is Aardwarmte precies?

Geothermie of aardwarmte is energie die door het verschil in temperatuur tussen het aardoppervlak en waterreservoirs die diep in de aarde gelegen kan ontstaan. Het is goed mogelijk om de aardwarmte in te zetten voor het winnen van energie. Met name in vulkanische streken liggen die energiebronnen op een zeer geringe diepte zodat het winnen ervan economisch gezien lonend is. Maar ook in Nederland en België is deze techniek in steeds meer in opkomst en dan vooral voor het regelen van de temperatuur in gebouwen.

overstappen banner

 

Aardwarmte en duurzame energie

Voor de productie van duurzame energie kan men de ondergrond ook nog op een andere wijze gebruiken namelijk voor de zogenaamde koude-warmteopslag. Grondwater dat vaak op zo’n 100 meter diepte ligt wordt opgepompt en in de koude maanden van de herfst en winter gebruikt als een (basis-)verwarming van gebouwen. Na verwarmen van de gebouwen wordt het water weer de bodem ingepompt. In de zomer kan het grondwater dan juist weer gaan dienen als koeling.

 

Aardwarmte direct gebruiken

Men kan aardwarmte zowel op een directe wijze gebruiken, bijvoorbeeld om gebouwen mee te verwarmen en te koelen maar eveneens voor het opwekken van elektrische stroom. Met de term aardwarmte kan men zowel de wetenschappelijk technische bezigheden die te maken hebben met de aardwarmte als de wetenschappelijke bezigheden die met de thermische situatie van de aarde (geothermiek) te maken hebben worden bedoeld.

 

Aardwarmte is schoon en duurzaam

Het gebruik van aardwarmte is een schone en duurzame manier van energieopwekking. Er vormen zich geen afvalstoffen bij de winning van deze energie en er vindt eveneens geen uitstoot van schadelijke stoffen zoals CO2 plaats bij het gebruik. Bovendien kan de aardwarmte als onuitputtelijk worden beschouwd en mag dus duurzaam genoemd worden.

samenom banner