Airco warmtepomp

Een airco zorgt ervoor dat een gebouw, of een deel ervan, bij warm weer zal worden gekoeld. Wanneer een warmtepomp wordt gebruikt om een ruimte af te koelen is het effect te vergelijken met de warmtepomp in een koelkast. Er wordt warmte (die in het gebouw aanwezig is) aan een vloeistof in de warmtepomp afgegeven. De warmtepomp op haar beurt brengt de warmte weer over op de buitenlucht.

overstappen banner

Vandaag de dag zijn er warmtepompen in de handel die niet alleen als airco kunnen dienen maar eenvoudig om te schakelen zijn naar een verwarmingssysteem. De warmte gaat dan niet van binnen naar buiten maar juist omgekeerd. Juist door de gecombineerde werking hebben dergelijke warmtepompen aanmerkelijk aan populariteit gewonnen en worden ze steeds meer verkocht.

Het grootste voordeel van een airco die werkt aan de hand van een warmtepomp is dat het energieverbruik aanzienlijk lager is dan wanneer men een normale airco, die op elektriciteit werkt, zou gebruiken. De uitstoot van CO2 zal hierdoor ook afnemen wat het milieu weer ten goede zal komen. Men heeft door het gebruik van een warmtepomp als airco dus niet alleen financieel voordeel maar is ook nog eens bewust met het gebruik van energie en het milieu bezig.

Een warmtepomp die als airco is geïnstalleerd kan in steeds meer gevallen gemakkelijk worden omgeschakeld naar een verwarmingssysteem. De kosten voor een losse airco en een cv-ketel zijn in veel gevallen dan ook hoger. Dit geldt ook voor het onderhoud dat aan de losse systemen moet worden gepleegd en de kosten van de energie die wordt gebruikt. Hierop geeft de overheid dan nog een subsidie, op de aankoop van een dergelijke warmtepomp, ter bevordering van het gebruik van schone en duurzame energiebronnen. De aankoopprijs zal hierdoor aantrekkelijker worden en voor steeds meer mensen betaalbaar zijn.

samenom banner