Benzineprijs Duitsland

Benzineprijs DuitslandActuele Benzineprijs Duitsland

Hoe hoog ligt de Benzineprijs Duitsland op dit moment? In Nederland is de benzineprijs opgebouwd uit een drietal onderdelen te weten: accijns, BTW (19%) en de zogenaamde voorraadheffing. De accijns bedraagt een vast bedrag dat per 100 liter brandstof wordt gerekend en derhalve niet van prijsstijgingen afhankelijk is. De BTW is wel afhankelijk van deprijs omdat dit een percentage bedraagt. Evenals de accijns is ook de voorraadheffing een bedrag dat per 1000 liter brandstof wordt verrekend en is vastgesteld door het ministerie van Economische Zaken met als doel het financieren van de brandstofvoorraden. De absolute druk van de belastingen houdt dus geen gelijke tred met de prijsstijgingen.

overstappen banner

 

Benzineprijs Duitsland lager in vergelijking tot Nederland

In Duitsland is deze absolute belastingdruk aanzienlijk lager waardoor men per liter brandstof tot wel enkele eurocenten minder kan betalen. Hier staat echter wel tegenover dat de relatieve belastingdruk in Duitsland wel hoger is dan die in ons land. Met andere woorden het percentage BTW is in Nederland lager dan een soortgelijk belastingspercentage bij onze oosterburen.

 

Benzineprijs Duitsland goedkoper

Het bedrag dat men aan een Duitse pomp voor een liter benzine moet betalen is echter wel beduiden lager dan in Nederland. Het verschil kan soms wel oplopen tot zo’n 5 tot zelfs 10 eurocenten. Uiteraard maakt het verschil of men de tank wil vullen bij een tankstation dat is gesitueerd langs de Duitse Autobahn of dat men wil gaan tanken in een dorp of een stad. De prijzen langs de snelwegen liggen namelijk in Duitsland, net zoals in ons land, doorgaans iets hoger dan bij de tankstations binnen de bebouwde kom.

 

Sterke concurrentie

Het prijsverschil tussen een liter benzine in Duitsland en in Nederland heeft overigens ook te maken met de sterkere concurrentie tussen pomphouders bij onze oosterburen. Hoewel er in Nederland officieel geen prijsafspraken mogen worden gemaakt, en dit ook nooit is aangetoond,verschillende prijzen per oliemaatschappij nauwelijks van elkaar.

samenom banner