Benzineprijs Europa

Benzineprijs EuropaActuele Benzineprijs Europa

Wat is de Benzineprijs Europa? Wanneer men Europa in wil trekken vanuit Nederland dan zal men weldra merken dat de benzineprijzen, naarmate men verder van ons land verwijderd raakt, steeds lager worden. Vooral wanneer men richting het oosten reist of naar Spanje gaat zal de benzine daar een stuk voordeliger worden.

overstappen banner

 

Benzineprijs Duitsland en Belgiƫ

In onze buurlanden Duitsland en Belgiƫ zijn wel prijsverschillen merkbaar als het gaat om de aankoop van een liter benzine maar dit is vaak niet meer dan een paar eurocent. In een land als Spanje kan het verschil in prijs per liter benzine soms wel oplopen tot 40 eurocent.

 

Nederlandse Benzineprijs duurder

De reden waarom de benzine in ons zo veel duurder is dan in de andere Europese landen kan worden gezocht in de hoge BTW, de accijns en de voorraadheffing die door de Nederlandse overheid wordt geheven op deze brandstof. Het leeuwendeel van de prijs van een liter benzine bestaat dan ook uit geld dat direct in de schatkist van de staat zal verdwijnen.

 

Aardolieprijs

Het overige deel van de benzineprijs wordt bepaald door de kosten die moeten worden gemaakt om de aardolie, waaruit benzine wordt gedestilleerd, te winnen, de raffinage van de olie en het vervoer vanaf de oliebron tot aan de benzinepomp. Onderweg willen zowel de oliemaatschappijen, de raffinaderijen en de pomphouders niet alleen hun gemaakte kosten terugverdienen maar het liefst ook een behoorlijke winst.

 

Benzineprijs Europa lager dan Nederland

Al met al zullen al deze kosten en winsten door de consument moeten worden betaald. Doordat er in Nederland nauwelijks sprake is van concurrentie tussen de oliemaatschappijen, wat de prijs zou kunnen verlagen, is de enige manier om de benzine goedkoper te maken het deel dat naar de overheid verdwijnt te verkleinen. Hier voelt de Nederlandse staat echter weinig voor waardoor de prijs van benzine kunstmatig hoog wordt gehouden. In de rest van Europa is de belastingdruk aanzienlijk minder.

samenom banner