Benzineverbruik

Alles over Benzineverbruik

Door de autobranche wordt het benzineverbruik van een auto altijd in liters per 100 gereden kilometers weergegeven. De meeste automobilisten rekenen dit echter vrijwel direct om naar de meer bekende aantal kilometers dat men kan rijden met één liter benzine. In de volksmond spreekt men dan ook vaak over één op een aantal kilometers wanneer men het over het brandstofverbruik van een voertuig heeft.

overstappen banner

 

BenzineverbruikBenzineverbruik en Europese regelgeving

Vanaf het moment dat de Europese regelgeving over het gebruik van brandstof in werking is gesteld is de enige juiste schrijfwijze van het brandstofverbruik het aantal liters brandstof per 100 kilometer. Zo wordt deze manier van noteren ook gebruikt voor de subsidieregelingen die bedoeld zijn voor zuinige voertuigen.

Men kan dus met een benzineverbruik van 8 liter benzine voor 100 kilometer een daadwerkelijk verbruik van benzine van 1 op 12,5 uitdrukken. Met deze hoeveelheid benzine kan men immers 12,5 kilometer rijden.

 

Benzineverbruik vergelijken

Door een officiële schrijfwijze in te voeren is het eenvoudiger om vergelijkingen te kunnen maken. Zo is het gemakkelijker om een verbruik van 8 liter benzine per 100 kilometer te vergelijken met 6 liter per 100 kilometer. Het is hier al vrij snel te zien dat er sprake is van een stijging van het verbruik van zo’n 33,3%. Spreekt men over een verbruik van 1 op 16,7 en 1 of 12,5 dan is het maken van een dergelijke vergelijking immers een stuk lastiger geworden.

 

Benzineverbruik schrijfwijze

In een aantal landen is het overigens heel normaal om de officiële schrijfwijze van het benzineverbruik te gebruiken zoals bijvoorbeeld in Duitsland. Hier zullen de meeste mensen niet begrijpen waar men het over heeft als men spreekt qua verbruik van 1 op zoveel kilometer.

samenom banner