Bespaar op energie

Bespaar op je energie- en gas rekening met deze simpele tips

Besparen op je energie rekening, dat wil iedereen. Deze bespaar tips helpen echt.
Eerder schreven we een artikel over slim energie besparen.

overstappen banner

Energie besparen, niet ingewikkeld

Wanneer het over zuinig omgaan met energie gesproken wordt, dan denk men al snel dat dat heel ingewikkeld is en dat daar hele hoge kosten aan verbonden zitten om dat voor elkaar te krijgen. Mensen denken dan meteen dat het koud en minder aangenaam zal zijn in hun huis. Gelukkig hebben mensen hier een verkeerd beeld van. Het kan zelfs heel voordelig zijn als we energiezuinig zouden gaan wonen. Het is goed voor onze portemonnee en het milieu. En, het past prima bij een duurzame levensstijl. De mogelijkheden om meer energiezuinig te leven zijn bijna grenzeloos. Maar hoe kun je dan op een simpele manier toch energiezuinig gaan wonen?

Lampen op een slimme manier gebruiken

Het overkomt iedereen wel eens dat er vergeten wordt een lamp uit te doen. Dit gebeurt eigenlijk nog best wel heel erg vaak. Gemiddeld genomen wordt er 1 op de tien keer vergeten het licht ook weer uit te doen wanneer de ruimte verlaten wordt.
Hier kun je heel makkelijk een aanpassing op doen, waarmee je best veel energie zou kunnen besparen. Daarnaast zou je zo weinig mogelijk grote lichten moeten gebruiken, maar kleinere lampen als schemerlampjes en bureaulampjes.
Vervang alle gloeilampen in je huis door Led Verlichting of een spaarlamp. Met een Ledlamp wordt zo een 85% energie bespaart ten opzichte van de gloeilamp. Met een spaarlamp bespaar je zo een 80% aan energie op de energie.
De branduren van een gloeilamp zijn gemiddeld genomen zo een 10.000 uren. Een Ledlamp kan tot wel 50.000 branduren hebben. Het bespaart dan ook niet alleen energie, maar de lamp kan ook nog eens veel langer mee gaan.

Let op de stekkerdozen en voorkom sluipverbruik

Veel apparaten staan na het gebruik op de stand by stand. In deze stand zal het apparaat nog steeds gebruik maken van stroom. Dit gebruik wordt ook wel sluipverbruik genoemd. Dit verbruik kan voor heel veel extra stroomverbruik zorgen die onnodig is.
Het grootste deel van de kosten voor sluipverbruik zou je kunnen voorkomen door de apparaten helemaal uit te zetten wanneer je deze niet gebruikt. Daarnaast zou je gebruik kunnen maken van een stekkerdoos met schakelaar. Hiermee kun je in een keer alle apparaten uitzetten. Hiervoor hoef je dan niet steeds alle stekkers uit het stopcontact te halen.
Als je het helemaal goed wil doen dan zou je ook een slimme stekkerdoos kunnen nemen. Deze zal dan de gekoppelde apparaten automatisch aan- en uitschakelen. Het gebruik van zo een stekkerdoos kan je nog een klein bedrag aan extra besparing opleveren op jaarbasis.

Kies voor een slimme thermostaat

Een heel groot deel van de energierekening bestaat uit de kosten voor het gebruik van gas. Hier is voor het grootste deel de verwarming verantwoordelijk voor. Ook hier kun je op verschillende manieren op besparen.
Door het installeren van een slimme thermostaat zou je al flink op het gebruik van gas kunnen besparen. Een slimme thermostaat kan geprogrammeerd worden en zal dan op gezette tijden de verwarming aan of uit zetten.
Op momenten dat het niet nodig is dat de verwarming zal branden, zal deze dan ook uitgeschakeld zijn. Vaak is het zo dat je een slimme meter via een app op je mobiel kunt bedienen. Mocht je onderweg gaan naar huis uit je werk, dan zou je de verwarming vast aan kunnen zetten, dan is het toch lekker warm in huis als je thuis komt.

Zet de verwarming een graadje lager

Je zou ook gebruik kunnen maken van de mogelijkheid om de verwarming een graadje lager te zetten. Dit zul je in de gevoelstemperatuur nauwelijks merken, maar aan het eind van het jaar zul je dit wel merken aan de gasrekening.
Ben je van plan om op een bepaalde tijd naar bed te gaan, dan zou je een uur voordat je gaat slapen de kachel al lager kunnen zetten. Wanneer je dit gedaan hebt zal de warmte nog zeker wel een uur kunnen blijven hangen. Hier zul je dan ook niet veel van merken.

Kies voor energiezuinige apparaten

De meer moderne elektrische apparaten maken veel minder gebruik van energie als de oudere apparaten. Je zou er dan ook verstandig aan doen om de oude apparaten te vervangen voor nieuwe apparaten.
Het witgoed zorgt namelijk voor het overgrote deel van de elektriciteitsrekening. Dit zijn alle huishoudelijke apparaten in je huis als de wasmachine, de wasdroger, de koelkast en de vriezer. Mocht je hier nog een ouder apparaat van in huis hebben staan, dan zou je deze in kunnen ruilen voor een nieuwer apparaat.

Energielabel

Bij het kopen van een nieuw apparaat kun je dan letten op het energielabel dat er op zit. Het meest zuinige apparaat dat er is zijn de apparaten met energielabel A+++. Natuurlijk is het wel een investering om deze te vervangen door een nieuwer apparaat, maar deze investering heb je al vrij snel terug verdiend op je energieverbruik.

Maak efficiënt gebruik van je wasmachine

Wanneer je je wasmachine efficiënt gaat gebruiken kun je hier ook energie mee besparen. Het efficiënt gebruiken van de wasmachine kun je als volgt doen:

  • Draai de wasmachine alleen als de trommel helemaal vol is
  • Was je was op een zo laag mogelijke temperatuur
  • Was je shirts en broeken op 30 graden of op 40 graden
  • Draai een zo kort mogelijk programma

Minder warm water gebruiken

Het verwarmen van ons kraanwater kost best wel veel energie. Als je op energie wil besparen dan zou je daar ook zuiniger mee om moeten gaan. Kort je douchebeurt in tot maximaal 5 minuten. Hiermee bespaar je zowel water en energie. Daarnaast zou je voor het douchen een waterbesparende douchekop kunnen installeren. Dit bespaart je ook nog eens 2 liter water per minuut dat je aan het douchen bent.

Wissel van energieleverancier

Mocht je tarieven hebben vergeleken, dan kan het weleens zo zijn dat een andere leverancier goedkoper is. Door hier bewust mee om te gaan kun je ook nog eens een bedrag besparen op je energierekening. Daarnaast kun je vaak een welkomstkorting krijgen van de nieuwe energieleverancier, deze is natuurlijk ook niet verkeerd.

samenom banner