Wat is Bio-ethanol?
Hoewel in veel media een ander beeld wordt geschetst is bio-ethanol geen nieuw product. Het is als het ware niets anders dan alcohol (ethanol). Het proces om ethanol te maken is gericht op het omzetten van suikers in ethanol.
Bio-ethanol produceren
Voor het maken van bio-ethanol wordt meestal gebruik gemaakt van biologische grondstoffen bijvoorbeeld tarwe, koolzaad, suikerriet, maïs en suikerbieten. De stappen om fermenteerbare (fermentatie wil niets anders zeggen dan: gisting) suikers te bewerken en ze uit deze grondstoffen te krijgen worden al jaren gebruikt. Bij het gebruik van gewassen waarin zetmeel zit zoals maïs en tarwe wordt dit zetmeel door enzymen in glucose omgezet. Vervolgens wordt dit gefermenteerd tot ethanol. Bij gewassen die suiker bevatten zoals suikerbiet en suikerriet draait het proces om de verkleining en extractie om zo een suikerrijke vloeistof te kunnen verkrijgen welke geschikt voor fermentatie is. Deze vloeistof die hierbij ontstaat kan ingedikt worden om zo te bevorderen dat de houdbaarheid van de suikers zal toenemen.
Bio-ethanol en nieuwe technieken
Naast de reeds genoemde grondstoffen voor bio-ethanol worden er nieuwe technologieën ontwikkeld om ethanol te kunnen produceren uit materialen die cellulose bevatten. Cellulose is een biologische stof die met name voorkomt in vezelachtige grondstoffen zoals onder andere: pulp, groen afval, stro en dergelijke. Hierbij zal het omzetten van suikers door fermentatie eveneens in het middelpunt staan.
Bio-ethanol en fermentatie
Op het moment dat de suikers gefermenteerd zijn dan wordt het ontstane product gedestilleerd. Bij dit proces wordt de alcohol geconcentreerd tot 45 procent doordat water en andere stoffen uit het mengsel zullen worden verwijderd. Na de destillatie zal er nog een rectificatie worden toegepast. Dit wil zeggen dat de alcohol welke uit de destillatie gekomen is omgezet wordt in pure alcohol. Dit gebeurt doordat de alcohol wordt vrijgemaakt van water en andere onzuiverheden.