Wat is een Biomassa centrale en wat kun je ermee?
Biomassa centrale, je hoort er steeds vaker wat over. Steeds meer gemeentes in Nederland nemen het initiatief voor het aanleggen van één of meerdere biomassacentrales. Er is hier sprake van een nieuwe, landelijke tendens. Deze gemeentes willen hun energieverbruik duurzamer maken. Sommige van hen verlenen daarom een vergunning voor het ontwikkelen van een biomassacentrale. Vervolgens gaan zij opzoek naar partijen die bereid is om hier geld in te steken. Gemeentes zijn namelijk geen projectontwikkelaars zijn waardoor zij er iemand bij dienen te zoeken om de biomassacentrales voor hen te gaan bouwen.
Biomassa centrale zorgt voor energie
In een biomassacentrale zullen brandstoffen met een biologische oorsprong worden gebruikt bij het opwekken van energie. Hierbij wordt uiteraard gelet op de uitstoot van CO2 waardoor fossiele brandstoffen zoals kolen, aardgas en aardolie hiervoor niet in aanmerking zullen komen. Deze brandstoffen bestaan dan wel uit plantenresten die eeuwen oud zijn maar kunnen niet worden opgenomen in de CO2-kringloop van deze tijd. Het gevolg is dan dat er meer CO2 in de lucht komt dan er ooit is opgenomen.
Biomassa centrale maakt biobrandstof
De brandstoffen die in een biomassacentrale worden gebruikt zijn echter wel CO2-neutraal te noemen en mogen daarom als biobrandstof worden beschouwd. De brandstof bevat dan wel CO2 maar dit is een gelijke hoeveelheid als die ze uit de atmosfeer eerder hebben opgenomen.
Biomassa centrale is milieuvriendelijk
Ondanks het feit dat een biomassacentrale erg milieuvriendelijk is zijn lang niet alle omwonenden van zo’n centrale even gelukkig met de bouw ervan. Men is vaak bang voor geluidsoverlast omdat de centrale 24 uur per dag zal blijven werken en er wellicht fijn stof kan vrijkomen dat neerdaalt op de bezittingen van de omwonenden. Het aan- en afvoer van brandstof en eindproducten zou eveneens voor overlast in de buurt kunnen gaan zorgen zo redeneert men.