Boilers

BoilersWat zijn Boilers en hoe werken ze precies?

De benaming boiler is afgeleid van het Engelse to boil wat koken betekent. Een boilers is dan ook een toestel waarmee men water kan koken of verwarmen. In de meeste gevallen gebeurt dit door gebruik te maken van stookolie, aardgas of elektriciteit.

overstappen banner

Een boiler zal, in tegenstelling tot een warmwatergeiser, het water niet verwarmen op het moment dat de warm waterkraan wordt opengedraaid. Er stroomt dan dus geen water langs een verwarmingselement maar het warme water zit reeds opgeslagen in een voorraadvat. In dit thermische geïsoleerde vat zal het warme water op temperatuur worden gehouden tot het moment dat er vraag naar is.

 

Boilers huishouden

De boilers waarvan men in een huishouden meestal gebruik van maakt gaan uit van het principe dat warm water lichter is dan koud water De boiler zal daarom aan de onderkant door middel van een inlaat worden aangevuld op het moment dat er warm water door een uitlaat de boiler zal verlaten. De waterkolom wordt zo, min of meer, omhoog geduwd en beweegt dus van beneden naar boven in het voorraadvat van de boiler.

 

Boilers waterpeil

Door het verschil in gewicht zal het warme water zich in de boiler niet of nauwelijks met het koudere water mengen. Het waterpeil in een boiler raakt nooit op omdat er een constante aanvoer van koud water is op het moment dat er warm water wordt afgetapt. Wel bestaat de kans, met name bij de boilers met een kleinere inhoud, dat het water minder warm of zelfs koud gaat worden op het moment dat men te veel warm water heeft afgetapt. De opwarmtijd is dan te lang om het water op een constante temperatuur te kunnen houden. Dit wordt soms dan ook als nadeel van een boiler aangevoerd.

samenom banner