Waar kun je Boomstammen voor gebruiken?
Mensen gebruiken al eeuwenlang boomstammen voor van alles en nog wat. Men zaagde er niet alleen planken van maar gebruikten zelfs hele boomstammen voor diverse bouwprojecten. Maar ook werden boomstammen verwerkt in schepen, bruggen en diverse gebruiksartikelen en meubelen. Naast het gebruiken van boomstammen voor dit soort doeleinden worden ze ook verwerkt tot brandhout voor haarden en kachels.
Boomstammen in de 18e eeuw
In de achttiende eeuw zorgde dit ervoor dat er bossen werden Aangelegd met als doel de productie van hout voor al deze doeleinden. Men plantte met name snel groeiende bomen aan zoals dennen en sparren. Zo kon men al na enkele jaren de eerste bomen rooien en verwerken. Tegenwoordig pleegt men, weliswaar op kleinere schaal, in ons land nog steeds bosbouw op die manier. Wanneer de boomstammen niet worden gebruikt voor industriƫle doeleinden worden ze meestal verkocht om er brandhout van te maken.
Van Boomstam tot brandhout
Het verwerken van een boomstam tot brandhout is een arbeidsintensief karwei. Houtblokken die direct in de haard of kachel kunnen worden gebruikt zijn daarom tamelijk duur, zeker in vergelijking tot wanneer men een boomstam zou kopen. De boomstam kan goedkoper van de hand worden gedaan omdat de arbeid die men als gebruiker nog moet verrichten in mindering wordt gebracht op de prijs per boomstam.
Boomstammen verwerken
Men kan de gekochte boomstammen op twee verschillende manieren tot brandhout verwerken nadat de boomstam is geveld. Allereerst kan men met behulp van een kliefhamer of kliefmachine het hout klieven (in de lengte door midden splijten) en daarna in handzame stukken zagen of hakken. Een andere methode is om de boomstam eerst in stukken te zagen en daarna pas te gaan klieven. Dit levert echter meer arbeid op omdat men het hout vaker in de hand heeft.