Brandhout kopen

Het voordeligste om een haard of kachel op hout te stoken is wanneer men het hout ergens gratis kan krijgen. Echter niet iedereen die hout als brandstof voor de haard of kachel wil gebruiken kent een adres waar men deze brandstof zonder te betalen kan afnemen, zij zullen het brandhout dus vaak moeten kopen.

overstappen banner

Hiervoor kan men onder andere terecht in een tuincentrum of bouwmarkt. Bij deze bedrijven is het brandhout vaak relatief duur omdat het in kleinere hoeveelheden wordt aangeboden (in zakken van bijvoorbeeld 25 kilo). Verder kan men brandhout dikwijls kopen bij een houthandel of een houtverwerkingsbedrijf. Zij verkopen hun afvalhout vaak als brandhout tegen prijzen die meestal lager zijn dan die van tuincentra en bouwmarkten. Bovendien kan men hier grotere hoeveelheden brandhout in één keer kopen wat in de regel de prijs nog meer omlaag zal brengen.

Het brandhout kan gekocht worden in de vorm van een boomstam maar eveneens als kant-en-klare houtblokken. Uiteraard zijn de houtblokken duurder in aanschaf omdat deze vrijwel direct gebruikt kunnen worden. Voordat de boomstam als brandhout kan dienen zal de koper eerst zelf nog flink aan de slag dienen te gaan. De stam dient men eerst te vellen, te verzagen en eventueel nog te klieven en te drogen voordat het haard- of kachelbrandstof is.

Boomstammen en houtblokken worden soms ook te koop aangeboden door bos- of natuurbeheerders. Het is voor hen voordeliger om het hout te verkopen dan om het af te voeren naar bijvoorbeeld een verwerkingsbedrijf waar ze hiervoor moeten betalen. Door het gekapte hout te verkopen levert het hen juist geld op en bespaart het hen de moeite van het transport naar de verwerker.

samenom banner