Brandhout zagen

Hoe moet je Brandhout zagen?

Brandhout zagen, is dat lastig? Brandhout vergt heel wat arbeid voordat het gebruiksklaar is. Nadat de bomen zijn gerooid dienen deze geveld en verzaagd te worden. Maakt men gebruik van gebruikt hout dan is het vellen uiteraard niet meer nodig maar zal het hout vaak nog wel in stukken gezaagd moeten worden om in de haard of kachel te kunnen passen. Dit mag echter geen geverfd hout zijn of hout dat is behandeld met een verduurzamingproduct.

overstappen banner

 

Brandhout zagen uit een levende boom

Brandhout kan het beste worden gezaagd uit een nog levende boom. Men dient dan direct het hout te verzagen of te klieven om het daarna voor zo’n 1 a 2 jaar goed te laten drogen. Aan te raden is om dit op een goed verluchte maar uiteraard droge plaats te doen.

 

Brandhout zagenVerwerken van brandhout

Het verwerken van bijvoorbeeld een boomstam tot brandhout kan zowel door middel van klieven als door zagen gebeuren. Bosbeheerder zagen hout vaak tot zogenaamd meterhout waarna ze het klieven. Op die manier is het hout gemakkelijk te bewerken en kan het bovenal eenvoudig hoog worden opgestapeld. Om grote stapels meterhout doormidden te zagen gebruikt men vaak een motorzaag terwijl voor het inkorten van meterhout meestal met een cirkelzaag wordt gedaan. Men kan het hout ook eerst in blokken zagen en dan pas klieven. Technisch gezien is dit wellicht eenvoudiger maar men verricht wel meerdere handelingen voordat het hout gebruiksklaar is.

 

Grote stukken Brandhout zagen

Bij het zagen van grote stukken hout is het aan te raden om gebruik te maken van zogenaamde schragen. Dit zijn een soort verplaatsbare steunen waarop men het hout kan leggen tijdens het zagen. Zo hoeft men niet in een onnatuurlijke houding hout te zagen wat na verloop van tijd extra vermoeiend zal worden.

samenom banner