Brandstof pomp

Hoe werkt een Brandstof pomp?

De betekenis van het woord brandstof pomp kan op twee dingen duiden namelijk: een apparaat waarmee men brandstof kan verkopen of een onderdeel van een motor. De brandstof wordt verkocht in een tank- of pompstation. Het betreft hier brandstof die in de verbrandingsmotoren kunnen worden gebruikt.

overstappen banner

 

Brandstof pompBrandstof pomp voor benzine

Bij een brandstofpomp die bedoeld is voor de verkoop van brandstof zit er een grote voorraadtank onder de grond. Met behulp van een pomp wordt hier de brandstof mee omhoog gepompt. Doordat er aan de pomp een filter is bevestigd worden, de eventueel aanwezige, onzuiverheden uit de brandstof gehaald. Hierna worden er luchtbellen en andere gassen uit de brandstof verwijderd om als laatste door een meter te gaan die de hoeveelheid, of het volume, meet. Deze hoeveelheid kan de consument aflezen op een teller. Naast de hoeveelheid brandstof die men heeft getankt is ook op de teller af te lezen hoeveel men voor deze brandstof moet betalen.

 

Brandstof pomp als verbrandingsmotor

Bij de meeste verbrandingsmotoren is eveneens een brandstofpomp aanwezig. Deze pomp heeft als doel het oppompen van de brandstof uit de tank en deze verder door de motor te transporteren. Dit kan eventueel gebeuren nadat de brandstof onder druk is gezet door middel van de brandstofpomp. Deze druk is niet bij alle motoren gelijk en men kan daarom zowel spreken van een lagedrukbrandstofpomp als een hogedrukbrandstofpomp.

 

Lagedrukbrandstofpompen

De lagedrukbrandstofpompen worden gebruikt om de brandstof uit de tank te kunnen pompen terwijl de hogedrukbrandstofpompen dichter bij de motor zijn geplaatst met als doel daar de injectoren de gevraagde druk te kunnen geven.

samenom banner