Brandstofprijzen Europa

Wanneer men vanuit Nederland met de auto verder Europa in wil trekken dan zal men al snel merken dat op de meeste plaatsen de brandstof goedkoper is dan in ons eigen land. De reden waarom men in Nederland meer moet betalen voor een liter brandstof is dat hier meer accijns en BTW wordt geheven dan in het buitenland.

overstappen banner

Als het om de hoogste benzineprijs gaat dan staat Nederland op nummer één van Europa en wat de dieselprijs betreft bevindt ons kikkerlandje zich eveneens in de top 5 van duurste landen. De landen die direct aan Nederland grenzen verschillen wel als het gaat om de brandstofprijzen maar de verschillen zijn nog relatief klein. Naarmate men echter verder naar het oosten reist of richting Spanje gaat dan zal men merken dat hier de prijzen voor brandstof aanzienlijk grotere verschillen vertonen.

De prijs voor benzine kan in deze landen tot wel 40% lager uitvallen dan in Nederland. Dit prijsverschil is met name te wijten aan de hoge accijns en BTW die de overheid op de brandstoffen heft. Met andere woorden: het grootste deel van de brandstofprijs wordt bepaald door de overheid en belandt daardoor ook in de schatkist van de staat.

Een andere reden waarom de prijs van de brandstoffen in Nederland hoger liggen dan in Europa kan worden gevonden in de koppeling die is gemaakt met de prijs voor ruwe olie op de wereldmarkt. Het gevolg hiervan is echter wel dat mensen die in de buurt van de Duitse of Belgische grens wonen vaak even de grens overgaan om daar goedkoper te kunnen tanken.

samenom banner