Brandstofverbruik

BrandstofverbruikBrandstofverbruik berekenen

Welke factoren bepalen de mate van het Brandstofverbruik? Het verbruik van brandstof is onder andere een eigenschap van verwarmingstoestellen en verbrandingsmotoren van voertuigen. Bij de verwarmingstoestellen gaat het bij het verbruik om de hoeveelheid brandstof die men nodig heeft om een bepaalde tijd mee te kunnen verwarmen. Bij de voertuigen betekent het verbruik de hoeveelheid brandstof die nodig is om een bepaalde afstand af te kunnen leggen.

overstappen banner

 

Brandstofverbruik voertuigen

Het brandstof verbruik bij voertuigen kan men op een aantal verschillende manieren weergeven namelijk: het aantal afgelegde kilometers per liter brandstof (vooral in de volksmond wordt dit veel gebruikt) maar ook het aantal liters brandstof die per 100 kilometer worden verbruikt (met name door boordcomputers en in voetuigcertificaties wordt deze manier gebruikt). In landen waar het imperiaal systeem wordt toegepast wordt het brandstof verbruik vooral uitgedrukt in mijl per gallon.

 

Brandstofverbruik afhankelijk van rijstijl

Het brandstofverbruik van een voertuig is onder andere afhankelijk van de snelheid waarmee men rijdt maar ook met de rijstijl die men zich eigen heeft gemaakt. Om van een voertuig het verbruik te kunnen bepalen moet men verder gedurende een langere periode de hoeveelheid getankte brandstof en de gereden kilometers nauwkeurig bijhouden.

 

Brandstofverbruik nieuwe auto’s

Bij de nieuwere auto is het voor de consument heel eenvoudig na te gaan of deze veel of juist weinig brandstof verbruikt. Men hoeft hiervoor immers alleen maar op het energielabel te kijken. Hierop staat namelijk aangegeven of een auto in vergelijking tot auto’s uit dezelfde klasse zuinig omspringt met brandstof. Door middel van de letters A tot en met G wordt de zuinigheid aangeduid maar ook met de kleuren donkergroen tot rood. Een auto met een A-label (donkergroen) is aanmerkelijk zuiniger dan de energieverslindende G (rood).

samenom banner