Wanneer er in een openhaard een vuurtje brandt en men, al kijkend naar de dansende vlammetjes, er lekker warm zit dan komt men helemaal tot rust. Bovendien wordt een openhaardvuur als sfeervol en gezellig ervaren. Dit geldt niet alleen voor openhaarden die in een woning zijn geplaatst maar zeer zeker ook voor de exemplaren die in de tuin staan.
Een buiten openhaard kan meer functies vervullen dan alleen maar warmte geven op koele zomeravonden. Zo kan men er, door het aanbrengen van een rooster, heerlijk barbecueën in de buiten openhaard. Het is dan niet nodig om twee losse toestellen aan te schaffen wat geldbesparend werkt. Bovendien hoeft men niet met een barbecue of een terrashaard te gaan sjouwen want een buiten openhaard staat meestal vast in de tuin of bij het terras.
Bij de bouw van een buiten openhaard dient men rekening te houden met de meest voorkomende windrichting zodat de opening van de haard niet op de wind komt te staan. Dit zou namelijk betekenen dat het vuur door de wind gedoofd kan worden, wanneer het harder waait, of dat de openhaard niet voldoende rook kan afvoeren.
Een buiten openhaard moet voorzien zijn van een goede rookafvoer. Dit is meestal een soort schoorsteentje. Doordat de buiten openhaard in het grootste deel van alle gevallen gemetseld wordt kan de schoorsteen hier eenvoudig bij meegenomen worden. Bovenop de rookafvoer dient men wel een kap te plaatsen die ervoor zorgt dat er geen wind in de schoorsteen kan inslaan en zo voor onnodige rook kan zorgen.
De brandstof die in een buiten openhaard gebruikt kan worden kan bestaan uit blokken hout, haardblokken of houtskool. Voordeel van het gebruik van hout is dat men afvalhout kan gebruiken. Het moet dan wel droog en schoon zijn en geen beschermlagen zoals verf of beits bevatten.