Buitenhaarden

Buitenhaarden zijn de laatste jaren steeds populairder geworden. De meeste mensen vinden het namelijk heerlijk om op lange zomeravonden nog buiten te zitten. Soms kunnen de dagen in de zomer, maar met name de avonden, sterk afkoelen. Buiten verblijven is dan niet erg comfortabel en verkassen mensen noodzakelijkerwijs naar binnen.

overstappen banner

Om toch buiten te kunnen zitten, ook wanneer het al wat frisser begint te worden kan prima met een buitenhaard. Hierin kan men bijvoorbeeld hout, brandbare gel, houtskool of bio-ethanol branden. Een buitenhaard verspreidt dan een aangename warmte waardoor men het nog behaaglijk warm heeft.

Buitenhaarden kunnen van verschillende materialen zijn gemaakt zoals beton, staal of gietijzer. In veel gevallen zijn ze voorzien van handgrepen of wieltjes om ervoor te zorgen dat men ze eenvoudig kan verplaatsen en, indien nodig, gedurende de wintermaanden binnen kan zetten. Hoewel het voor sommige buitenhaarden geen kwaad kan, en zelfs het materiaal nog mooier maakt, moeten andere typen wel tegen vorst en winterweer worden beschermd.

Doordat er tegenwoordig steeds meer buitenhaarden worden verkocht die ook binnen goed gebrand kunnen worden, in bijvoorbeeld een serre of tuinhuisje, zijn deze haarden enorm populair geworden bij een grote groep tuinliefhebbers. Een ander model dat heel geliefd is, is de buitenhaard die gecombineerd is met een barbecue of tuinkeuken. Na het eten kan men dan nog heerlijk warm natafelen in de tuin of op het terras.

Buitenhaarden zijn er in allerlei soorten en maten waardoor er voor elke soort tuin en ieders persoonlijke smaak wel een passend exemplaar te vinden is. Een buitenhaard is dan ook steeds vaker, naast een functioneel tuinonderdeel, ook het pronkstuk van de tuin. De buitenhaard mag gezien worden en staat vaak op een centrale plaats zoals het terras.

samenom banner