Butagaskachel

De brandstof die men gebruikt voor het stoken van een butagaskachel is het zogenaamde butaangas. Dit is bij kamertemperatuur een gasvormige koolwaterstof en behoort tot de groep van de alkanen. Dergelijke kachels worden met name gebruikt op plaatsen waar men (nog) niet op het aardgasnetwerk is aangesloten.

overstappen banner

Gasflessen Butagaskachel

Het gas wordt in gasflessen aangevoerd en dienen dus van tijd tot tijd te worden vervangen. Zeker wanneer men de butagaskachel veelvuldig gebruikt kan er een aanzienlijk prijskaartje aanhangen. Butaangas is immers vrij duur en bovendien niet overal verkrijgbaar. In Nederland worden butagaskachel voornamelijk nog gebruikt om bergingen, caravans, recreatiewoningen en andere kleine ruimtes mee te verwarmen of om er voedsel op te bereiden tijdens een vakantie.

Verbranding

Bij de verbranding van butaan komt er naast water ook het schadelijke broeikasgas CO2 vrij. Een goede ventilatie is dan ook zeer zeker noodzakelijk. Zou men immers onvoldoende ventileren dan bestaat de kans dat er een onvolledige verbranding van het gas optreedt. Naast het water zal er dan ook het dodelijke koolmonoxidegas kunnen worden gevormd.

Veiligheidseisen

Niet alleen gelden er voor de butagasflessen strenge veiligheidseisen ook voor de slangen, die ervoor moeten zorgen dat het gas in de kachel kan stromen, moeten aan wettelijke normen voldoen. Zo zal men deze na een voorgeschreven tijd dienen te vervangen om lekkage te voorkomen.

Het grootste voordeel van butagaskachels is dat ze vaak erg klein zijn en daardoor gemakkelijk mee te nemen en te verplaatsen zijn. Dit maakt de kachels dan ook uitermate geschikt om een ruimte bij te verwarmen of tijdelijk te dienen als noodverwarming.

samenom banner

Een reactie

  1. van kallen