Convector verwarming

Een convector is een minder gebruikte benaming voor een radiator van een verwarming. Aangezien de temperatuur van een radiator te laag is kan er nauwelijks sprake zijn van radiatie oftewel straling. Bij convectie is er sprake van afgifte van warmte doordat er een gas of een vloeistof langs stroomt.

overstappen banner

Met een convector wordt dus in de meeste gevallen gewoon een radiator bedoeld hoewel sommige bedrijven de term convector gebruiken voor radiatoren die meestal onder een rooster in de vloer zijn geïnstalleerd. Deze hebben een groter oppervlak doordat ze van dunne ribben zijn voorzien.

Door de verwarmingsketel wordt een medium, meestal water, verwarmd dat met behulp van en pomp door de leidingen in de conrectoren terecht komt. Het water zal aan de bovenkant van de convector naar binnen komen en warmte afgeven terwijl het water van boven naar beneden stroomt. De verwarmde lucht zal overigens in de tegengestelde richting stromen, dus van benden naar boven. Dit komt doordat de warme lucht lichter is dan de koude lucht en daardoor opstijgt.

Door het grote oppervlak van de convectoren, door de dunne ribben dragen hier aan bij, kan er meer warmte worden afgegeven aan de lucht waardoor de te verwarmen ruimte sneller op de gewenste temperatuur kan worden gebracht. Voor elke ruimte dient men daarom te bepalen wat het oppervlak van een convector dient te zijn om deze voldoende te kunnen verwarmen.

Leveranciers van convectoren kunnen klanten doorgaans van nuttige adviezen voorzien aangaande het oppervlak en het model van de te gebruiken convector. Door voor elke ruimte de inhoud te bepalen kan men eenvoudig berekenen hoe groot het totaal oppervlak van een convector dient te zijn.

samenom banner