Het aanschaf van een CV-ketel brengt in de regel veel kosten met zich mee. Om toch verzekerd te zijn van een deugdelijke manier van verwarmen en eventueel ook van warm water kan men ook besluiten om een CV-ketel of een combiketel te gaan huren. Een groot aantal energiebedrijven maar ook installateurs en leveranciers bieden zowel de mogelijkheid to het kopen als het huren van een CV-ketel.
Voor een relatief klein bedrag per maand kan men dan een CV-ketel laten installeren en geniet men niet alleen van een degelijk manier van verwarming maar ook van een regelmatig onderhoud en, indien nodig, van reparaties.
De huurder van de CV-ketel heeft dus, als het ware, geen omkijken meer naar de verwarmingsketel. Wel dient men zelf, van tijd tot tijd, de druk van het verwarmingssysteem te controleren en indien dit nodig mocht zijn het water bij te vullen tot de druk weer op peil is (dus tussen de 1,5 en 2 bar). Verder valt het ontluchten van het systeem in een aantal gevallen buiten het afgesloten contract wat dus betekent dat men dit ook zelf dient uit te voeren.
Een huurcontract sluit men doorgaans voor een bepaalde periode af. Verder wordt er in het contract vastgelegd hoe vaak er een controle zal worden uitgevoerd op de CV-ketel en wat de verdere voorwaarden zijn waaraan zowel de verhuurder als de huurder van de CV-ketel zich moeten houden.
Door veel verhuurders van woningen worden CV-ketels gehuurd zodat het onderhoud en de reparaties eveneens door het verhuurbedrijf van de CV-ketels zal worden uitgevoerd. De kosten die aan dergelijke overeenkomst zijn verbonden zullen uiteraard weer aan de huurders van de woningen worden doorberekend.