Een CV ketel is een installatie op zich die zorgt voor warm water en hiermee de vertrekkeen in onder andere een woning verwarmt. Dit systeem wordt daarom dan ook de centrale verwarming genoemd. Een zogenaamde combiketel zorgt bovendien ook nog voor warme kraanwater in een gebouw.
Een Cv-ketel is voorzien van een gasaansluiting en verhit het water in het systeem door middel van een brander. Met behulp van een circulatiepomp kan er voor een circulatie van het warme water in het systeem worden gezorgd. Maar er is eveneens een rookafvoerkanaal aangesloten op een Cv-ketel om op die manier de ontstane verbrandingsgassen af te kunnen voeren. Een thermostaat in de CV-ketel zorgt voor een goede regeling van de warmtevoorziening.
De CV-ketel verwarmt hierbij het water dat door middel van verschillende leidingen en radiatoren stroomt en op die wijze de warmte afgeven aan de lucht eromheen. Het afgekoelde water stroomt hierna weer terug naar de CV-ketel. Hier zal het opnieuw worden opgewarmd. Bij de een groot aantal systemen staan de radiatoren parallel geschakeld, met andere woorden: elke radiator heeft een eigen aan- en afvoerende leiding en elke radiator kan afzonderlijk worden geregeld door middel van een zogenaamde radiatorkraan.
Doordat warm water uitzet kan de druk in de CV-ketel of de rest van het verwarmingssysteem aanzienlijk oplopen> om ervoor te zorgen dat er geen leidingen barsten of er defecten ontstaan in de ketel zelf wordt er een expansievat geïnstalleerd die als buffer dient bij een verhoogde druk. Stijgt de druk zover dat het expansievat dit niet kan opvangen dan is er tevens nog een zogenaamd overdrukventiel om de druk in het systeem te verlagen.