CV-ketel

Een CV-ketel, of voluit een centrale verwarmingsketel, is het meest belangrijke onderdeel van een centrale verwarmingsinstallatie. Het toestel zorgt immers voor het verwarmen van het water dat door het systeem wordt gepompt. Voor deze pompfunctie is de CV-ketel eveneens verantwoordelijk net als voor het verhogen van de druk in het systeem.

overstappen banner

Het water dat zich in het verwarmingssysteem bevind zal door de CV-ketel worden geleid en hier met behulp van een brander worden verwarmd. Als brandstof voor deze brander wordt in de meeste gevallen stookolie of aardgas gebruikt. Hierdoor is het nodig dat de CV-ketel is aangesloten op een rookgasafvoer om de verbrandingsgassen af te kunnen voeren. De keteltemperatuur wordt bij een CV-ketel geregeld door een thermostaat.

Stijgende energieprijzen hebben er de laatste tientallen jaren voor gezorgd dat de CV-ketel een steeds hoger rendement hebben gekregen. Vandaag de dag heeft men niet alleen de keuze uit de conventionele CV-ketels maar ook uit Verbeterde Rendement ketels, Hoog Rendement ketels en zelfs Hoog Rendement Elektriciteit ketels. Afhankelijk van het gebruik van de CV-ketel kan het bedrag dat men bespaart soms oplopen tot wel een paar honderd euro op jaarbasis.

Met de nieuwste ontwikkeling: de HRE-ketel (Hoog Rendement Elektriciteit ketel) kan men zelfs nog meer energie besparen dan met de Hoog Rendement ketel omdat men met de restwarmte elektriciteit op kan wekken die weer gebruikt kan worden voor andere doeleinden in huis. Deze ketel maakt hierbij gebruik van zogenaamde micro-waterkrachtkoppeling (M-WKK). Net als windturbines en zonnepanelen wordt een dergelijke HRE-ketel tot de netgekoppelde decentrale opwekkers gerekend.

Voor goed advies ober de aanschaf van een geschikte CV-ketel kan men vaak terecht bij een leverancier van deze ketels maar in een aantal gevallen ook bij een installateur of zelfs het energiebedrijf.

samenom banner