CV verwarming

De afkorting CV staat hierbij voor centrale verwarming. Een centrale verwarming wil zeggen dat er op een centrale plaats in een woning of een gebouw wordt gezorgd voor het opwarmen van de vloeistof die door de verwarmingsbuizen stroomt.

overstappen banner

In de regel wordt de centrale verwarming geregeld door een zogenaamde verwarmingsketel waarin het water of de stoom op de gewenste temperatuur wordt gebracht. Deze wordt dan vervolgens door verschillende leiding over heel het pand verspreid. In de meeste gevallen zullen de leiding in elk vertrek uitmonden in een radiator. Dit is een soort warmtewisselaar die de warmte uit het water of de stoom afgeeft aan de ruimte waarin de radiator is geplaatst.

Door middel van een thermostaat die op een centrale plaats in het huis of het gebouw is geplaatst kan men eenvoudig de gewenste temperatuur instellen. Verder is het mogelijk om op elke radiator een zogenaamde thermostaatknop te bevestigen waarmee voor elke radiator afzonderlijk de te,peratuur kan worden ingesteld.

In Nederland wordt meestal aardgas gebruikt als brandstof voor een centrale verwarming maar omdat deze brandstof steeds duurder worden stappen er steeds meer mensen over op het gebruik van bijvoorbeeld zonne- of windenergie.

Een ander nadeel is dat een centrale verwarmingsinstallatie voor weinig sfeer in huis zorgt. Men heeft bijvoorbeeld niet, zoals bij een kachel of een open haard, een knapperend vuur met vrolijk dansende vlammetjes. In plaats daarvan worden de ruimtes eerder ontsiert door vaak lelijke radiatoren aan de wanden. Centrale verwarming wordt daarom ook steeds vaker gebruikt om door middel van vloerverwarming een ruimte te verwarmen. Dit is niet alleen mooier maar zorgt er tevens voor dat men met een lagere temperatuur het toch behaaglijk warm krijgt omdat de warmte van onderaf wordt aangevoerd.

samenom banner