Cv zonneboiler

In tegenstelling tot wat de naam cv zonneboiler doet vermoeden levert dit soort zonneboiler enkel en alleen maar warm kraanwater. Een cv zonneboiler is een zonneboiler die is uitgerust met een extra warmtewisselaar die zich in het voorraadvat bevindt. Deze extra warmtewisselaar is op de cv—ketel aangesloten waardoor een gedeelte van het op te warmen water door de cv-ketel verwarmd zou kunnen worden. Het voordeel hiervan is dat er een aanzienlijk grotere voorraad van het warme water kan worden aangemaakt. Een dergelijk vat heeft dan ook al snel een inhoud van zo’n 100 tot 240 liter. Doordat men het warme water direct uit het voorraadvat tapt is het mogelijk om op meerdere plaatsen tegelijk water af te tappen.

overstappen banner

Een cv-zonneboiler werkt in de meeste gevallen op elke gangbare cv-ketel. Net als een gewone zonneboiler heeft een cv-zonneboiler altijd de beschikking over een los voorraadvat. Bovendien zijn er ook kleinere wandmodellen op de markt verkrijgbaar.

Het oppervlak van de collectoren zal de capaciteit bepalen van het systeem. Dit wil niet zeggen dat wanneer het oppervlak maar groot genoeg is men al het warme water door de zonneboiler kan laten verwarmen. Voor een optimale werking dient de inhoud van het voorraadvat afgestemd zijn op het collectoroppervlak. Op dagen dat het minder zonnig is zal zelfs met een grote collector en een groot voorraadvat het water niet voldoende warm worden en zal men het water moeten bijverwarmen.

De elektrische zonneboiler is een variant op dit systeem. Hierin wordt het leidingwater dan in het voorraadvat bijverwarmd door een element dat werkt op elektriciteit. Dit is weliswaar een minder milieuvriendelijke oplossing omdat er voor het opwekken van de meeste elektriciteit fossiele brandstoffen worden gebruikt. Op het moment dat deze worden verbrand komen er schadelijke broeikasgassen vrij zoals bijvoorbeeld CO2.

samenom banner