Dagprijs stookolie

Op de officiële dagprijs voor stookolie wordt in de meeste gevallen wel een korting gegeven waardoor men niet echt meer van een dagprijs kan spreken maar eerder van een maximumprijs voor stookolie. Stookolie en aanverwante producten hebben een prijs die nagenoeg elke dag kunnen veranderen. In veel gevallen kan men de dagprijs van stookolie wel op internet vinden of in de dagbladen.

overstappen banner

Aangezien stookolie wordt vervaardigd uit aardolie speelt ook de prijs van een vat ruwe olie een belangrijke rol bij de prijsbepaling van deze brandstof. De olieprijs is afhankelijk van tal van factoren die de vaak niets met de productie van olie en olieproducten te maken hebben zoals bijvoorbeeld de politieke situatie in de regio waar de olieproductie plaatsvindt. Een onstabiele sfeer kan de prijs van een vat ruwe olie namelijk aanzienlijk opvoeren wat tot gevolg heeft dat ook de dagprijs van stookolie na enioge tijd hoger zal worden.

Doordat de meeste consumenten de stookolie in relatief grote hoeveelheden inkopen kan een leverancier een bepaalde korting aanbieden waardoor de stookolie per liter een stuk lager uitvalt dan de officiële dagprijs. Zou men slechts één of enkele liters stookolie aanschaffen dan zou het niet mogelijk zijn om van deze korting te profiteren. Men zou dan waarschijnlijk wel de dagprijs van de stookolie moeten betalen.

Deskundigen verwachten dat de dagprijs van stookolie in de toekomst verder zal gaan stijgen. Dit heeft uiteraard te maken met de stijging van de olieprijzen maar zeker ook met de heffingen en belastingen die door de overheid worden opgelegd om zogezegd de vervuoler te laten betalen. Stookolie behoort namelijk tot de fossiele brandstoffen en zorgt dus voor de uitstoot van onder andere CO2. Voor het milieu is het gebruik van stookolie dus niet bepaald vriendelijk te noemen.

samenom banner