Design openhaarden

Een openhaard is van oorsprong een stookplaats in een woning die, door de warmte, al snel uitgroeide tot een centrale plaats in een woning. Wanneer de meeste mensen dan ook aan een openhaard denken dan gaat hun gedachte uit naar een open stookplaats waarin een knapperend vuurtje van sprokkelhout brandt. De traditionele openhaard voldoet dan ook helmaal aan dit nostalgische beeld dat sferen oproept uit vervlogen tijden.

overstappen banner

Tegenwoordig heeft de openhaard haar functie als verwarming van de ruimte voor het grootste deel verloren. Een groot aantal woning is niet eens meer geschikt voor het plaatsen van een dergelijke openhaard. Is deze mogelijkheid er wel dan kiezen sommige mensen toch voor de aanleg van een moderne design haard in plaats van een nostalgisch exemplaar.

Vaak is de reden voor deze keuze te vinden in de rest van de meubels en het interieur. Deze zijn meestal modern en strak. Een design haard sluit hier prima op aan en kan daardoor een ware aanvulling voor de woning betekenen. Design haarden kunnen zowel geleverd worden om hout in te stoken maar ook als gas- of elektrische variant. Sommige exemplaren worden, op momenten dat ze niet in gebruik zijn, afgeschermd met een al dan niet doorzichtige plaat van glas of metaal.

Het grootste deel van de design openhaarden kunnen helemaal in een interieur worden weggewerkt waardoor ze alleen een blikvanger worden wanneer ze in gebruik zijn. De afsluitplaat zorgt er dan voor dat de stookplaats niet of nauwelijks opvalt. Een bijkomend voordeel is dat er, bij houtgestookte design haarden, geen stof of ander vuil in de kamer terecht kunnen komen.

samenom banner