Doe het zelf zonnepanelen

Doe het zelf zonnepanelen plaatsen

Doe het zelf zonnepanelen zijn tegenwoordig spotgoedkoop! Een zonnepaneel is een paneel dat zonne-energie in elektriciteit omzet. Een andere benaming voor een zonnepaneel is een PV-paneel, een afkorting van het Engelse Photo-Voltaic. Op een zonnepaneel zitten een groot aantal fotovoltaïsche cellen (PV-cellen) dit zijn een elektrische cellen die zonne-energie omzetten in bruikbare elektriciteit.

overstappen banner

 

Doe het zelf zonnepanelenDoe het zelf zonnepanelen bouwpakket

Zonnepanelen kan men als een kant en klaar geheel aanschaffen maar ook in de vorm van een soort bouwpakket. Men zet dan de lossen onderdelen aan de hand van een gebruiksaanwijzing eenvoudig in elkaar. Een dergelijk bouwpakket bestaat meestal uit een aantal voorgemonteerde onderdelen. Het pakket bestaat in de regel uit één of meerdere zonnepanelen, een omvormer en een systeem om het geheel te kunnen bevestigen.

 

Ook een omvormer nodig

Zonder de omvormer kan men met de zonnepanelen niets beginnen. Deze is immers nodig om de zonne-energie om te zetten in bruikbare stroom. Het panel kent namelijk gelijkstroom die door de zonne-energie wordt veroorzaakt terwijl de elektriciteit pas bruikbaar is wanneer deze een wisselstroom is van 50Hertz en 230 Volt. Afhankelijk van het aantal aanwezige zonnepanelen kan men een passende omvormer hierop aansluiten.

 

Totaal bouwsysteem

Het totale systeem is eenvoudig op het dak te monteren. Door slechts een paar dakpannen te verschuiven en de dakhaken te bevestigen kunnen de zonnepanelen vast worden gezet aan de panlatten. Doordat de pannen weer op hun plaats worden geschoven zal het dak weer waterdicht zijn. Op de dakhaken komen twee rails waarop de zonnepanelen worden gemonteerd. De zonnepanelen zullen op deze wijze een paar centimeter boven de pannen gaan zweven.

 

Doe het zelf zonnepanelen voor een plat dak

Natuurlijk zijn er ook constructie systemen in de handel waarmee men de zonnepanelen op een plat dak kan plaatsen. Meestal staat een dergelijke constructie los op het dak maar wordt het verzwaard met bijvoorbeeld stoeptegels. Verder zijn er montagesystemen voor daken van golfplaten en voor de bevestiging aan gevels verkrijgbaar.

samenom banner

Een reactie

  1. M. Koole