Droog brandhout

Droog brandhout kopen

Droog brandhout is van groot belang, alleen dan kan het hout goed branden. Voor veel mensen is het stoken van een open haard of kachel met brandhout het belangrijkste ingrediënt voor een gezellige winteravond. Maar om optimaal te kunnen genieten van de warmte van een houtvuur dient men het juiste hout te gebruiken.

overstappen banner

 

Voordeel van Droog brandhout

Voor het gebruik als brandhout zijn zowel harde als zachte houtsoorten geschikt. Hardhout heeft als belangrijk voordeel dat het mooiere vlammen geeft en blijven de ontstane kolen langer gloeien waardoor men langer van de warmte kan genieten. De zachtere soorten hout verbranden daarentegen sneller maar levert evenveel energie als een harde houtsoort. Met andere woorden: het zachte hout geeft in korte tijd een gelijke hoeveelheid warmte als het hardhout in een langer tijdsbestek. Hardhout geeft echter meer sfeer bij het stoken.

 

Droog brandhoutDroog brandhout is belangrijk

Ongeacht welke houtsoort men gebruikt is het erg belangrijk dat het hout goed droog is. De mate waarin hout droog is wordt uitgedrukt in een percentage vocht dat er nog in aanwezig is. Hout dat pas is gekapt heeft een vochtpercentage van zo’n 50 procent en na een droogtijd van een jaar is dit reeds gedaald naar 20 procent. Na 2 of 3 jaar drogen heeft het hout zelfs nog maar een vochtpercentage van 12 tot 15 procent.

Goed brandhout heeft en vochtpercentage van minder dan 20 procent wat betekent dat men na ongeveer een jaar drogen het hout kan gebruiken als brandhout. De energiewaarde hiervan ligt rond de 4,2 kWh per kilo. Bij vochtig hout zal deze waarde aanzienlijk afnemen waardoor dit minder geschikt is.

Bovendien levert het stoken met vochtig hout gesis op tijdens het branden. Er ontstaat dan veel rook die op zijn beurt vervuiling in de schoorsteen oplevert. Een vuur van vochtig hout laten branden is een hele klus omdat de kolen nauwelijks gloeien en men hout blijft toevoegen om het vuur brandend te houden.

samenom banner