Elektrische haard

Niet in alle woningen is het mogelijk om een haard te plaatsen die warmte genereert door middel van de verbranding van hout of fossiele brandstoffen zoals olie of gas. Er is bijvoorbeeld geen schoorsteen of rookgasafvoer in de woning aanwezig of deze kan niet worden geplaatst of gebruikt.

overstappen banner

Wil men dan toch genieten van een gezellig haardvuur dan is de aanschaf van een elektrische haard wellicht een geschikte oplossing. Aangezien een dergelijk haard volledig haar warmte genereert door middel van elektriciteit komen er geen verbrandingsgassen vrij en hoeft er geen schoorsteen of iets dergelijks aanwezig te zijn in de ruimte waar de elektrische haard wordt geplaatst.

Door de elektriciteit zullen de gloeidraden in de haard gaan gloeien. De ontstane warme gebruikt men dan om het vertrek mee te verwarmen. Nadeel hierbij is echter wel dat de meeste haarden die werken met elektriciteit erg onvoordelig met energie omspringen. Ze gebruiken namelijk aanzienlijk veel stroom terwijl de opbrengst van de elektrische haard beperkt is en men deze vaak alleen als bijverwarming kan gebruiken.

Bij het veelvuldig gebruik van een elektrische haard zal de elektriciteitsrekening aanzienlijk stijgen. Dit is niet bepaald milieuvriendelijk te noemen omdat voor het opwekken van elektriciteit meestal veel CO2 zal worden uitgestoten in de energiecentrales die gebruik maken van fossiele brandstoffen zoals steenkool of aardgas. Zo nu en dan de elektrische haard aanzetten om een gezellige sfeer te creƫren is natuurlijk veel minder duur en uiteraard ook minder schadelijk voor het klimaat.

Om een elektrische haard zoveel mogelijk op een echte openhaard te laten lijken zijn er meestal namaak houtblokken in aangebracht. Staat de haard aan dan lijkt het alsof de houtblokken echt in brand staan. Het enige dat ontbreekt is de houtgeur en het knapperen van de houtblokken.

samenom banner