Elektrische openhaard

Een openhaard is vaak een centrale plaats in een kamer. Meestal worden er wat zitplaatsen omheen gesitueerd zodat men er, wanneer het kil en koud is, heerlijk warm bij kan zitten. Door de warmte, het knapperende vuurtje en de dansende vlammetjes kan men even alle zorgen van zich af zetten en helemaal tot rust te komen.

overstappen banner

Helaas is niet iedereen in het bezit van een openhaard en heeft al evenmin iedereen de mogelijkheid om een exemplaar te kunnen plaatsen. Denk bijvoorbeeld maar aan mensen die te klein behuisd zijn of aan personen die in een huis wonen waar geen rookgasafvoer aangelegd kan of mag worden.

Maar ook voor deze mensen bestaat er een mogelijkheid om van een openhaardvuur te genieten. Er zijn namelijk, al een aantal jaren, zogenaamde elektrische openhaarden in de handel verkrijgbaar. Doordat deze openhaarden erg eenvoudig in gebruik zijn en men bovendien niet met houtblokken in de weer hoeft te gaan wordt een elektrische openhaard ook vaak een gemakshaard genoemd.

Hoewel een elektrische openhaard dezelfde voordelen heeft als een openhaard op gas, heeft de elektrische variant nog een bijkomend voordeel. Er is voor de installatie namelijk geen rookgasafvoer of schoorsteen nodig. Dit is niet alleen ruimte maar zeker ook kostenbesparend.

In de begin jaren van de elektrische openhaard was nog duidelijk zichtbaar dat er geen echt hout lag te branden. Door de verbeterde technieken van tegenwoordig is dit in veel gevallen niet of nauwelijks nog te zien. De moderne elektrische openhaard oogt zelfs heel natuurlijk. Men krijgt dus wel de sfeer en gezelligheid van een openhaard maar dan zonder het stof dat in de kamer kan komen, het hakken, opslaan en sjouwen met hout en de schoonmaakbeurten van de openhaard en de kamer nadat men deze heeft gebruikt.

samenom banner