Uit onderzoek is vast komen te staan dan jonge mensen doorgaans energie gaan besparen om hierdoor het milieu te ontzien terwijl ouderen dit in de regel doen om er financieel voordeel bij te hebben. Maar wat de reden ook is steeds meer mensen proberen het te doen.
Men gaat bijvoorbeeld bewust over op apparaten die zuiniger omspringen met energie op het moment dat een oud exemplaar aan vervanging toe is. Verder gaat men meer en meer spaarlampen en LED-verlichting gebruiken in plaats van de conventionele gloeilamp die weinig licht maar wel veel warmte produceerde en dus er onzuinig omsprong met energie.
Daarnaast past men verschillende besparende leefregels toe die ervoor moeten zorgen dat er minder energie gebruikt wordt. Hierbij kan men denken aan: korter douchen in plaats van een vol bad gebruiken om zich te wassen, met een volle trommel pas de wasmachine aanzetten en geen halve wasjes meer draaien.
Maar ook grotere aanpassingen in en om het huis kunnen bijdragen aan het verminderen van het gebruik van energie zoals het aanbrengen van een goede spouw- en dakisolatie en het pand van dubbele beglazing voorzien zodat er minder warmte naar buiten kan ontsnappen en men extra moet bijverwarmen. Door ook nog de thermostaat een graad lager te zetten en de verwarming helemaal uit te schakelen, wanneer men niet aanwezig is, kan heel besparend werken.
Sommige handelingen in het dagelijks leven zijn een soort routine geworden zoals het licht laten branden wanneer men de kamer verlaat, apparaten op de stand bystand zetten in plaats van dit helemaal uit te schakelen of de was klakkeloos in de wasdroger te stoppen. Zou men nu het licht en de apparaten wel uitdoen en de as aan de lucht laten drogen dan zou dit eveneens fors wat energie besparen.