Energie kosten

Energie kostenEnergie kosten berekenen

Vandaag de dag kunnen mensen nagenoeg niet meer zonder energie. Het grootste deel van de samenleving zou grotendeels plat liggen wanneer er opeens geen energie meer zou zijn voor de processen van alle dag. Dit betekent dat er grote hoeveelheden energie moeten worden opgewekt om aan deze immense vraag te kunnen voldoen.

overstappen banner

 

Energie kosten verschillen per energiebedrijf

Energiebedrijven verspreid over de hele wereld produceren elke dag weer nieuwe energie die meestal in de vorm van elektriciteit aan de klant wordt aangeboden. Maar ook het gebruik van gas en olie is voor veel bedrijven de reden van hun bestaan. Zij leveren dit namelijk eveneens in gigantische hoeveelheden aan hun klanten. Maar ook schone en duurzame energie neemt gretig aftrekt de laatste tijd. energie

 

Grijze en groene Energie kosten

Al deze energievormen, grijs of groen, moeten worden opgewekt. Dit opwekken gebeurt vaak niet uit zichzelf waardoor er investeringen moeten worden gedaan om energie te kunnen verkrijgen. Zo moeten er diverse energiecentrales worden gebouwd, installaties worden aangeschaft en geïnstalleerd om energie mee op te wekken, eventueel brandstoffen worden geleverd, personeel in dienst worden genomen en de opgewekte energie worden getransporteerd naar de klanten.

 

Winst maken

De opwekker van de energie wil hier graag een vergoeding voor ontvangen die niet alleen de gemaakte kosten dekt maar eveneens voorziet in een bepaalde winst. Hiernaast wil ook de transporteur van de energie, de netwerkbeheerder en het energiebedrijf dat uiteindelijk de energie verkoopt aan deze energie verdienen en er winst uithalen. Het gevolg: alle kosten en winst zal aan de verbruiker worden verrekend.

 

Prijsverschil energie

Niet elke vorm van energie kost evenveel. Doordat de duurzame en schone vormen van energie veelal nog in ontwikkeling zijn, zijn ze nog niet optimaal qua rendement. Hierdoor zal de prijs voor deze energie vaak duurder zijn dan de conventionele (vaak vervuilende) energie. Door subsidie kan de consument op een voordeliger manier deze energie gaan produceren/en/of gebruiken.

samenom banner