Energie label

Welk Energie label heeft mijn woning?

Een energie label wordt tegenwoordig op verschillende producten geplakt. Wat is het nut van zo’n energielabel? Op een duurzame manier omgaan met energie wil zeggen het opwekken van schone energie uit zogenaamde hernieuwbare bronnen. Bovendien is het hierbij van belang om energie te besparen. Het energielabel is in het leven geroepen om te dienen als een middel om de consumenten in één oogopslag in te kunnen lichten over het verbruik energie van apparaten, auto’s en woningen. Hierdoor zijn consumenten in staat om zuinige aankopen te kunnen onderscheiden van onzuinige.

overstappen banner

 

Energie label is Europees

Het Energielabel is een door de Europese Unie verplicht gesteld informatielogo. Het geeft door middel van de letters A tot en met G en kleuren donkergroen tot en met rood informatie over het verbruik van energie van een apparaat (auto of woning). Het label zit op de volgende huishoudelijke apparaten:

  • wasmachines
  • verlichting
  • koel- en vriesapparatuur
  • ovens
  • wasdrogers
  • wasdroogcombinaties
  • afwasmachines
  • Airconditioners

Een verkoper van deze apparaten is voor deze apparaten verplicht om het energielabel op de aangeboden apparaten te bevestigen. Wanneer men een apparaat wilt aanschaffen, kan men dan direct zien of het apparaat energiezuinig is of juist niet. Een aantal energielabels geven naast deze ook nog andere informatie. Zo vermeldt het label bij een vaatwassers en een wasmachines eveneens het verbruik van water.

 

EEnergie labelnergie label voor de auto

Auto’s die het energielabel A dragen zijn tenminste 20% zuiniger dan auto’s uit een grootteklasse die vergelijkbaar is maar dan met energielabel C of D, en zelfs 10 tot 20% zuiniger dan auto’s met een B-label uit eenzelfde klasse.
Verkopers/verhuurders van huizen zijn vanaf 1 januari 2008 verplicht om een energielabel te tonen. Dit is op 1 januari 2010 vernieuwd: de eisen gesteld aan de wijze waarop het gebouw wordt opnemen zijn strenger geworden evenals de controle op labeladviseurs, hun vakbekwaamheid en het sanctioneren bij het niet volgens de regels werken.

samenom banner