Energie meter

Een Energie meter is noodzakelijk

Iedereen die energie afneemt heeft een Energie meter nodig. De energie die men van een energiebedrijf afneemt zal aan het einde van het jaar betaald moeten worden. Omdat dit een erg groot bedrag kan zijn, betalen de meeste mensen hun energierekening door middel van zogenaamde periodieke voorschotten. Deze zijn gebaseerd op een geschat verbruik van een huishouden of op eerdere energienota’s.

overstappen banner

 

Energie meterEnergie meterstanden

Wanneer men een pand betrekt, een woning of een bedrijf, dan geeft men de meterstanden door aan de energiebedrijven die elektriciteit, gas en water gaan leveren. Elke periode (meestal elke maand) betaalt de verbruiker dan een voorschot. Is het contractjaar ten einde dan zal de e energieleverancier bepalen hoeveel energie er daadwerkelijk is gebruikt. Dit is mogelijk doordat de verbruiker wederom de meterstanden heeft doorgegeven.

 

Energie meterstanden te laat doorgegeven

Is men echter te laat met het doorgeven van deze standen dan zal de energieleverancier een schatting maken van het energieverbruik. Aan de hand van de verstrekte gegevens wordt vervolgens de eind- of jaarafrekening opgesteld door de energieleverancier. De verbruikte elektriciteit wordt per verbruikte kWh (kilowattuur) bepaald, het gas per verbruikte m3 (kubieke meter) en de calorische waarde van het gas.

 

Energie meter stroomregistratie

De energiemeters die in nagenoeg elk pand zijn geplaatst spelen hierbij een belangrijke rol omdat deze registreren hoeveel stroom en gas er daadwerkelijk is geleverd en dus moet worden afgerekend. Deze meters zijn in de meeste gevallen in een zogenaamde meterkast geplaatst en door het energiebedrijf verzegeld. Dit zegel is bedoeld om ervoor te zorgen dat de gebruikers niet met de meterstanden gaan knoeien. Dit is niet alleen financieel erg nadelig voor de leverancier maar ook nog eens erg gevaarlijk.

Voor de plaatsing en het gebruik van de energiemeters betaalt de verbruiker een bepaald bedrag per jaar: het zogenaamde vastrecht. Dus ook al verbruikt men geen energie dit bedrag dient men altijd te voldoen om aangesloten te zijn op het energienetwerk.

samenom banner