Wat is een Energie prestatie advies?
Het Energie Prestatie Advies (EPA) is een middel om vast te komen tot voorzieningen die leiden tot het besparen van energie en uiteindelijk tot een verbetering van het verbruik van deze energie in zowel woningen en bedrijven. Dit Energie Prestatie Advies is geen willekeurig advies dat zomaar kan worden afgegeven maar dient te voldoen aan, door de overheid daarvoor vastgestelde, eisen. Eveneens worden er aan het keuringsbureau die deze adviezen uitvoert eisen gesteld door de overheid.
Energie prestatie advies keuringsbureau
Voor een uitvoerend keuringsbureau gelden onder andere de volgende eisen: – Het bureau dient te zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. – Op grond van de Beoordelingsrichtlijn 9502 of een gelijkwaardig systeem. dient dit bureau te zijn gecertificeerd. – Het uitvoerend keuringsbureau dient tegen wettelijke aansprakelijkheid te zijn verzekerd. – Bij het bureau dient er een procedure te bestaan die in werking wordt gesteld wanneer er klachten optreden.
Niet iedere persoon of ieder bedrijf mag zomaar een Energie Prestatie Advies opstellen. Het bedrijf dat het Energie Prestatie Advies uitbrengt dient te over een certificaat te beschikken. Alleen dan krijgt men voldoende zekerheid dat een uitvoering professioneel is uitgevoerd en heeft men en recht op eventuele subsidie die worden verstrekt.
Energie prestatie advies energielabel
Een uitvoerend keuringsbureau kan naast het uitbrengen van een Energie Prestatie Advies eveneens een zogenaamd energielabel generen. Het, op het Energie Prestatie Advies geënte, geeft een indruk in welke categorie een woning geschaard zou kunnen worden (a tot en met G) als zijn de een energieverbruiker. Deze manier van labelen werkt op een gelijke wijze als bij de labels die men wellicht al kent van koelkasten, wasmachines of overige elektrische apparaten. De letter A staat hierbij voor een laag verbruik en een G voor een apparaat dat juist veel energie verbruikt en daarom minder zuinig is.