Energie prijs

Hoe is de Energie prijs opgebouwd?

De energie prijs welke men uiteindelijk voor de verbruikte energie betaalt is vandaag de dag uit drie delen opgebouwd namelijk de:

overstappen banner
  • Kosten die gerekend worden voor de levering van de energie;
  • Kosten met betrekking tot het transport van de energie;
  • De door de overheid geheven energiebelasting.

De tarieven voor de energiebelasting worden door de overheid vastgesteld in het jaarlijkse Belastingplan. Deze zijn dus aan veranderingen onderhevig en worden elk jaar aangepast.

 

Energie prijsEnergie prijs transportkosten

De kosten die te maken hebben met het transport van de energie zijn eveneens gereguleerd. De tarieven die hiervoor gerekend worden zullen per netwerkbeheerder vast worden gesteld door de Directie Toezicht energie (DTe) van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa).
De kosten die in rekening worden gebracht aan de gebruiker voor de levering van energie kunnen per leverancier verschillen. Op de vrije energiemarkt kan elke gebruiker van energie zowel voor het gebruik van gas als voor het gebruik van stroom zelf een leverancier kiezen.

 

Verschillende energieleveranciers

Het gevolg is dat energieleverancier meer moeite moeten doen om klanten aan zich te kunnen binden. Dit kunnen ze doen door de energie tegen concurrerende tarieven aan te bieden of door de energieprijs voor een bepaalde tijd te bevriezen. Verder kunnen ze een klant kortingen aanbieden op het moment dat er zowel gas als stroom wordt afgenomen maar ook wanneer een bedrijf niet alleen leverancier van energie is maar tevens het netwerk ervan beheert.

 

Energie prijs en ruwe aardolie

De prijzen van energie kunnen verder afhankelijk zijn van de prijs van ruwe aardolie op de wereldmarkt of de kostprijs van andere brandstoffen die nodig zijn bij het opwekken van energie. Duurzame en schone vormen van energie zijn vandaag de dag vaak iets duurder dan de grijze (dus vervuilende) variant maar door allerlei subsidies voor het produceren en gebruiken van groene energie komen deze prijzen steeds dichterbij elkaar te liggen.

samenom banner