Energieprijs

EnergieprijsHoe hoog is de Energieprijs?

Hoe zit het met de Energieprijs, op welk niveau ligt dat tegenwoordig? Het opwekken van energie kost geld, daar is iedereen het wel over eens. Dit wil echter niet zeggen dat alle energieleveranciers ook gelijke prijzen voor hun geleverde energie berekenen. De kosten om bijvoorbeeld elektriciteit op te wekken worden immers op een andere manier berekent dan wanneer men aardgas als energiebron gebruikt.

overstappen banner

 

Energieprijs per leverancier

Wanneer men uitgaat van een aantal leveranciers van een gelijke soort energie bijvoorbeeld elektriciteit dan zal men zien dat ook deze leveranciers onderlinge prijsverschillen kennen. Deze hebben onder andere te maken met de wijze waarop deze elektriciteit is opgewekt. Het opwekken van energie door gebruik te maken van windenergie is vandaag de dag immers nog duurder dan wanneer eenzelfde hoeveelheid energie wordt opgewekt door verbranding van de steeds schaarser wordende fossiele brandstoffen steenkool of aardgas.

 

Energieprijs en energieheffing

Verder worden sommige soorten energieprijzen verhoogd omdat er zogenaamde energieheffing op van toepassing zijn. Men moet hierbij denken aan vormen van energie die gebruik maken van niet duurzame en/of vervuilende manieren van opwekken. Vaak betreffen het de conventionele manieren van energie opwekken die hierdoor duurder worden. Het prijsverschil met de schone en duurzame energievormen wordt mede hierdoor verkleind en de groene energie wordt aantrekkelijker.

 

Energieprijs en vastrecht

Een energieleverancier zal aan elke klant die energie wil afnemen een vastrecht in rekening brengen ongeacht of er daadwerkelijk energie zal worden gebruikt. Verder zal het bedrag dat voor een eenheid energie wordt gerekend bestaan uit allerlei kosten die moeten worden gemaakt voor het opwekken, opslaan en vervoeren van energie en het aanleggen en onderhouden van het energienetwerk. Uiteraard zit er in een eenheid energie die een klant afrekent ook een deel winst berekend.

 

Invloed van aardolieprijs op Energieprijs

De prijs van aardolie op de wereldmarkt heeft ook een aanzienlijke invloed op de energieprijs die de meeste consumenten betalen voor hun elektriciteits- en gasverbruik. Deze olieprijs is onstabiel wat veranderingen in de energieprijzen kan veroorzaken.

samenom banner