Fotovoltaische zonnepanelen

Wat zijn Fotovoltaische zonnepanelen?

Een andere benaming voor zonnepanelen is PV-panelen (dit is een afkorting voor Photovoltaic-panelen) of Fotovoltaische zonnepanelen. De term Fotovoltaisch is een samenvoegsel van het Griekse Photo dat licht betekent terwijl Volt de eenheid van elektrische spanning is.

overstappen banner

 

Fotovoltaische zonnepanelenFotovoltaische zonnepanelen, de werking

De Fotovoltaische zonnepanelen zetten dus het dag- of zonlicht om in bruikbare elektriciteit. Dit gebeurt doordat de, uit silicium bestaande, zonnecellen zijn opgebouwd uit twee lagen. Onder invloed van het licht zal er tussen de twee lagen een stroom van elektriciteit gaan lopen. Hieraan danken de zonnepanelen dan ook hun naam.

 

Redecement van Fotovoltaische zonnepanelen

Een andere vorm van fotovoltaische zonnepanelen maakt gebruik van amorf silicium en de dunnelaagtechnologie. Dit soort elementen hebben wel een lager rendement maar daar staat tegenover dat ze ook aanzienlijk goedkoper zijn in de aanschaf. De meest gangbare fotovoltaische zonnepanelen hebben een rendement van ongeveer 5 tot 15 procent. Zonnepanelen met een hoger rendement zijn echter onevenredig veel duurder.

De elektriciteit die de fotovoltaische zonnepanelen opwekken kunnen zowel gekoppeld worden aan het elektriciteitsnetwerk (dit worden ook wel netgekoppelde decentrale opwekkers genoemd) evenals worden opgeslagen in accu’s. Indien men een koppeling wil maken met het elektriciteitsnetwerk dan is het wel nodig om een omvormer, ook wel inverter genoemd, in het systeem op te nemen zodat de gelijkstroom kan worden omgevormd naar bruikbare wisselstroom.

 

Fotovoltaische zonnepanelen en het elektriciteitsnet

De stroom die is opgewekt maar niet gebruikt wordt kan bij een gekoppeld systeem worden afgegeven aan het elektriciteitsnet en wanneer er een tekort aan elektriciteit ontstaat zal er juist weer een opname plaatsvinden. Bij de opslag van opgewekte elektriciteit in accu’s moet men rekening houden met voldoende capaciteit om ook donkere winterdagen te kunnen overbruggen.

samenom banner