In Nederland zijn er tal van aanbieders van gas. Elk van hen hanteert echter vaak een eigen tarief. Bovenop dit tarief, dat in de meeste gevallen per kubieke meter (m3) wordt gerekend, wordt er nog een energiebelasting en natuurlijk BTW over gerekend. Daarnaast komen er nog het zogenaamde vastrecht en de transportkosten voor het gas bij. Al deze kosten kan de gasverbruiker terugvinden op zijn of haar eindafrekening. Deze nota krijgt men meestal één keer per jaar door de aanbieder van het gas toegezonden.
Men kan dus niet voor alle aanbieders van gas één exacte prijs geven waardoor het verstandig kan zijn om verschillende leveranciers en hun mogelijkheden met eens op een rijtje te zetten en onderling te vergelijken. Op die manier kan men bepalen welk soort contract van welke leverancier het beste bij een individuele situatie past.
De meeste gasleveranciers bieden vaak twee soorten contracten aan. Allereerst kent men het variabele contract waarbij de prijs van het gas meestal is gekoppeld aan die van ruwe aardolie op de wereldmarkt. Wanneer de olieprijs laag is kan dit heel gunstig zijn voor de consument maar wanneer de prijs van olie, zoals de laatste jaren het geval is, alsmaar stijgen dan kan men beter kiezen voor een zogenaamd vast contract.
Hierbij sluit de consument voor een bepaalde tijd een contract af met de gasleverancier waarbij de prijs van het gas gedurende die periode niet mag veranderen. Als voorwaarde stelt de aanbieder van het gas wel dat de klant tijdens deze periode niet over mag stappen naar een concurrent. Zo krijgen beide partijen zekerheid: de gasleverancier is immers zeker van gasafname en de klant is zeker van een stabiele prijs.