Hoe werkt een Gasboiler?
Een gasboiler werkt volgens het zogenaamde tegenstroomprincipe. Het water wordt nadat het door de ketel van de centrale verwarmingsketel is verwarmd en langs een gewikkelde buis van boven naar beneden in de boiler gepompt. Afgekoeld water wordt terug naar de combiketel gevoerd om daar vervolgens weer opnieuw te worden verwarmd. Op deze manier ontstaat er dus een circulatie tussen de ketel en de boiler. Om warmteverlies in de diverse leidingen te kunnen voorkomen zal een gasboiler in de meeste gevallen zo dicht mogelijk bij de ketel van de centrale verwarming worden geplaatst.
Gasboiler of zonneboiler?
Een andere manier om het water in een gasboiler (voor) te verwarmen is door het gebruik van een zonneboiler. Deze zal door middel van zonne-energie het water op een bepaalde temperatuur brengen zodat men minder gas hoeft et gebruiken voor de verwarming van het boilerwater. Dit spaart dan een aanzienlijke hoeveelheid energie en dus geld.
Gasboiler en thermostaat
Welke manier men ook gebruikt, bij een gasboiler zal de temperatuur van het warme water in de gaten worden gehouden door een thermostaat. Koelt het water in het voorraadvat te veel af dan zal dit worden teruggeleid naar de centrale verwarmingsketel om daar te worden verwarmd. Zo komt men, indien men de warm waterkraan open draait, niet voor onverwachte situaties te staan waarin men (te) koud water uit de kraan tapt.
Gasboiler vereisten
Een gasboiler heeft bij het verbrandingsproces van het gas voldoende frisse lucht, waarin zuurstof zit, nodig. In vrijwel alle gevallen is een gasboiler dan ook voorzien van een ventilator die deze lucht aan kan voeren. Door voldoende zuurstof aan te voeren voorkomt men een onvolledige verbranding van het gas en het ontstaan van het gevaarlijke koolmonoxide gas.