Gasflessen

Een gasfles is een cilinder gemaakt van metaal bedoeld om een gas of een gasmengsel onder druk in te bewaren. Gasflessen worden onder meer gebruikt voor het opslaan van propaan, butaan en zuursof.

overstappen banner

In een gasfles wordt het gas onder druk opgeslagen om de hoeveelheid gas te kunnen vergroten. Zou men namelijk het gas bewaren in de toestand waarin het gebruikt kan worden dan zou men veel grotere reservoirs hiervoor nodig hebben. Om het gas gebruiksklaar te maken zijn gasflessen uitegrust met een zogenaamde drukregelaar die ervoor zorgt dat de druk lager wordt en de stof in de fles weer gasvormig.

Er zijn gasflessen in allerlei soorten en maten op de markt gebracht met elk hun eigen gebruiksdoeleinden en mogelijkheden. Zo zijn er kleinere gasflessen die handzame of verplaatsbare apparaten van brandstof te kunnen voorzien terwijl de grotere gasflessen meestal op hun plaats zullen blijven en alleen worden vervangen op het moment dat deze leeg is.

Het gebruik van gasflessen komt op allerlei verschillende plaatsen voor variƫrend van afgelegen plaatsen op het platteland waar men niet is aangesloten op het aardgasnetwerk maar ook in caravans, op boten of in bouwketen die men van tijd tot tijd naar een andere plek zal verplaatsen. Men heeft dus niet de mogelijkheid om aansluiting te maken met het aardgasnetwerk of om zogenaamde bulktanks te gebruiken om het gas in op te slaan.

Gas wordt niet alleen gebruikt om ruimtes mee te verwarmen maar ook om op te koken of water te verwarmen voor bad- of douchewater. Betreft het hier echter grootverbruik van gas dan zal men eerder geneigd zijn over te stappen op het gebruik van bulktanks omdat gasflessen vaak te duur worden.

samenom banner