Gaskachel

Voor het verwarmen van slecht één ruimte kan een gaskachel (een kachel die wordt gestookt op aardgas) uitkomst bieden en veilig zijn. Wil men meerdere vertrekken verwarmen dan is het aan te raden om over te stappen op centrale verwarming. Dit is namelijk niet alleen veiliger maar ook nog eens een stuk efficiënter.

overstappen banner

Het gevaar, dat met name oudere, gaskachels op kunnen leveren is de uitstoot van gevaarlijke gassen wanneer er tijdens de verbranding niet voldoende zuurstof aanwezig is. Men kan dan immers te maken krijgen met de zeer gevaarlijke koolmonoxide, een gas dat al bij een kleine hoeveelheid dodelijke gevolgen kan hebben.

De reden waarom mensen een gaskachel in huis plaatsen kan verschillen van het sfeervolle effect dat een dergelijke kachel uitstraalt of als extra verwarming van een ruimte. De meeste kachels, en dus ook gaskachels zijn namelijk minder geschikt om een volledige woning mee te verwarmen. Bovendien zou men dan erg veel geld kwijt zijn omdat kachel die op gas stoken relatief onzuinig zijn. In een kamer of een kleine woning kan een gaskachel door het afgeven van stralingswarmte een sfeervol effect geven en prettig aanvoelen.

Het gebruik en installatie van gaskachels is vandaag de dag aan strenge eisen onderworpen. Niet alleen moet een dergelijke kachel door een erkend installateur worden geplaatst en aangesloten ook dienen de kachels zelf aan de nodige veiligheidseisen voldoen. Er moet bijvoorbeeld een beveiliging opzitten die ervoor zorgt dat de gaskachel uitschakelt wanneer er geen sprake is van een volledige verbranding. Het risico op een koolmonoxidevergiftiging wordt zo aanmerkelijk verkleind. Dit wil echter niet zeggen dat men de ruimte waarin een gaskachel is geplaatst niet goed hoeft te ventileren.

samenom banner