Gastarief

Bij een doorlopende levering van gas wordt er door de leverancier een bepaald bedrag per eenheid per kubieke meter (m3) gerekend. Dit wordt dan het gastarief genoemd. Niet elke aanbieder van gas hanteert dezelfde tarieven onder dezelfde voorwaarden van levering.

overstappen banner

In sommige gevallen is het gastarief gekoppeld aan de prijs die wereldwijd wordt gerekend voor ruwe aardolie. Het gevolg hiervan is dat het gastarief van tijd tot tijd (in de meeste gevallen twee maal per jaar) door de aanbieder wordt aangepast. Deze aanpassing kan zowel omhoog als omlaag zijn, afhankelijk van wat de prijs van de aardolie het halfjaar ervoor heeft gedaan. Waren er forse prijsstijgingen van de olie waar te nemen dan zal ook het tarief dat men voor gas berekend gaan stijgen. Heeft er echter een daling van de olieprijs plaatsgevonden in de zes maanden voorafgaande aan de tariefaanpassing dan zal het gas per m3 eveneens gaan dalen.

De olieprijzen zijn echter erg onstabiel en vaak afhankelijk van een onstabiele politieke situatie in veel olieproducerende landen. Zo heeft de olieprijs de laatste tijd een aanzienlijke stijging doorgemaakt wat voor de consument van gas betekent dat het momenteel vaak verstandig is om gas af te nemen onder de voorwaarden van een vast contract. Men is dan namelijk voor een bepaalde periode verzekert van een vast gastarief en komt dus niet onverwacht voor prijsveranderingen te staan.

In veel gevallen is het gastarief dat bij een vast contract hoort iets lager dan wanneer men een variabel contract bij een gasaanbieder afsluit. Alleen wanneer de olie-, en dus ook de gasprijs, plotseling sterk gaat dalen dan zullen de variabele gastarieven lager worden dan de vaste tarieven. De consument zou dan juist beter af zijn met een variabel contract.

samenom banner