Gemiddelde benzineprijs

Wat is de Gemiddelde benzineprijs?

De gemiddelde benzineprijs is interessant als je wilt weten of je meer of minder dan het gemiddelde betaalt bij een bepaalde benzinepomp. Niet aan elke benzinepomp betaalt men exact evenveel voor een liter benzine. De prijs is namelijk afhankelijk van de oliemaatschappij waarvan de pomphouder zijn brandstoffen betrekt maar ook van de ligging van het tankstation, of dit een bemand of juist onbemand tankstation is en of er eventuele kortingsacties zijn.

overstappen banner

 

Gemiddelde benzineprijsGemiddelde benzineprijs berekenen

Wanneer men een exact gemiddelde zou willen hebben van alle benzineprijzen en deze te delen door het aantal pomphouders. Dit is echter een tijdrovende en ingewikkelde klus. Om toch een gemiddelde benzineprijs te kunnen bepalen kan men de adviesprijzen voor benzine van alle oliemaatschappijen bij elkaar optellen en de uitkomst delen door het aantal oliemaatschappijen. Op die manier heeft men een goede indicatie van de prijs die men gemiddeld voor een liter benzine moet betalen.

Wil men een gemiddelde benzineprijs van een bepaalde periode berekenen dan dient men een dergelijke rekensom over elk dag van deze periode te maken en hiervan wederom een gemiddelde te bepalen door de uitkomst van de optelsom te delen door het aantal dagen dat de periode telt.

 

Gemiddelde benzineprijs om te vergelijken

De gemiddelde benzineprijs is handig wanneer men bijvoorbeeld verschillende oliemaatschappijen of landen met elkaar wil gaan vergelijken als het de prijs van benzine betreft. Verder wordt een gemiddelde benzineprijs vaak gebruikt door bedrijven die aan de hand van deze gemiddelde bedragen vergoedingen uitkeren die met de aankoop van benzine te maken hebben.

Door met een gemiddelde benzineprijs te werken is het bovendien eenvoudiger om statistieken te maken om zo een beeld te krijgen van bijvoorbeeld de prijsveranderingen gedurende een bepaalde periode.

samenom banner