Gietijzeren kachel

Kachel kunnen gemaakt worden van zowel plaatstaal als gietijzer. Hoewel staal aanzienlijk goedkoper is kiezen toch een heleboel mensen voor een gietijzeren exemplaar omdat deze veel langer mee gaan en bovendien de warmte langer vast kunnen houden.

overstappen banner

Het oppervlak van alle gietijzeren voorwerpen voelen ruw aan en hebben bovendien een karakteristieke uitstraling. Een kachel die gemaakt is van gietijzer heeft naast zijn karakteristieke uiterlijk ook nog de voordelen van het gietijzer meegekregen. Gietijzer is namelijk er sterk en kan veel druk verdragen. Verder is het tamelijk eenvoudig om een gietijzeren kachel van de nodige versieringen te voorzien.

Er zijn allerlei soorten kachels die van gietijzer kunnen zijn vervaardigd. Enkele voorbeelden zijn houtkachels, kolenkachels en gaskachels. Doordat in gietijzeren kachels de temperatuur hoger kan oplopen dan bij een kachel van plaatstaal zullen er in een gietijzeren kachel ook minder schadelijke stoffen ontstaan. Plaatstalen kachels kunnen, in tegenstelling tot gietijzeren varianten, gaan roesten en daardoor gebreken gaan vertonen.

Kachels die gemaakt zijn van gietijzer kunnen, net zoals een aantal andere soorten kachels, zowel ingebouwd worden als los in een ruimte worden geplaatst. Natuurlijk zal er bij een losse plaatsing wel gezorgd moeten worden dat de eventueel ontstane rook en verbrandingsgassen naar buiten kunnen worden afgevoerd.

Een nadeel van gietijzer is dat het moeilijk te repareren is wanneer het zou breken en dat een kachel gemaakt van dit materiaal aanzienlijk zwaar kan worden. Het verplaatsen kan daarom soms wat lastig zijn maar in de meeste gevallen, mits men over voldoende man- en/of spierkracht beschikt, niet onmogelijk.

samenom banner