Paraffine haardblokken of keramische haardblokken?
Wil je meer informatie over de verschillende soorten Haardblokken? Om met behulp van een haard warmte te kunnen opwekken heeft men natuurlijk een brandstof nodig. Hiervoor kan men in een aantal gevallen houtblokken gebruiken maar ook zogenaamde haardblokken. Deze haardblokken zijn blokken gemaakt van houtresten (zaagsel) en soms een stof die ervoor zorgt dat de haardblok niet uiteen kan vallen zoals hars of paraffine.
Haardblokken verwerking
De houtresten die voor de productie van haardblokken worden gebruikt zijn in veel gevallen afkomstig van bedrijven die zich bezig houden met het verwerken van hout. Het is dus een soort restproduct van het eigenlijke productieproces van dat bedrijf. In plaats van deze houtresten en/of zaagsel zomaar weg te gooien worden deze verwerkt tot haardblokken. Zo kan het bedrijf er nog een vergoeding voor krijgen of hoeft men het afvalhout niet af te voeren naar een geschikte afvalverwerker. Dit brengt immers vaak ook kosten met zich mee, die nu kunnen worden bespaard.
Samengeperst onder hoge druk
De houtresten of het zaagsel worden onder een hoge druk samengeperst. Hierbij kan een stof worden toegevoegd die het geheel bij elkaar houdt zoals hars of paraffine. Deze stoffen dienen wel veilig te zijn in het gebruik en mogen absoluut geen schadelijke stoffen vormen tijdens het verbrandingsproces. Haardblokken die geen bindende stof bevatten zijn, min of meer op dezelfde wijze geproduceerd met als enige verschil het ontbreken van de paraffine of de hars.
In vergelijking tot het gebruik van houtblokken leveren haardblokken meer warmte op en blijven langer branden. Bovendien betaald men aanzienlijk minder voor de haardblokken omdat deze voornamelijk bestaan uit afvalhout en dus relatief weinig kosten. Bovendien kunnen deze haardblokken direct na aankoop worden gebruikt, houtblokken moeten namelijk soms nog enige tijd drogen voordat ze als brandhout dienst kunnen doen.
Haardblokken in een openhaard
In een (open) haard kan men niet alleen houtblokken of briketten stoken maar ook zogenaamde haardblokken. Dit zijn blokken die gemaakt zijn van zaagsel en paraffine of hars. Haardblokken kunnen eveneens zonder toevoegingen maar dan onder zeer hoge druk worden samengeperst. In de meeste gevallen zullen de haardblokken meer warmte opwekken en langer blijven branden dan de doorsnee houtblokken die in een haard gebruikt worden.
Haardblokken voordelen
Een voordeel van haardblokken is dat hiermee een restproduct uit een houtzagerij wordt gebruikt. De prijs van een haardblok ligt in de regel dan ook een stuk lager dan die van een gewone houtblok. Bovendien is het stoken van haardblokken CO2-neutraal omdat de CO2 die wordt uitgestoten tijdens de verbranding gelijk is aan die reeds in het verwerkte hout aanwezig was.
In tegenstelling tot gewone gezaagde of gehakte houtblokken zijn de haardblokken allemaal even groot. Men kan deze dus eenvoudiger stapelen en dus is het gebruik van deze blokken ruimtebesparend. Wel dient men voorzichtig te zijn met vocht. Het materiaal van de haardblok kan immers sneller vocht opnemen dan een gewone houtblok. Indien de haardblokken vochtig zijn geworden kan men ze niet gebruiken maar dienen ze eerst grondig te worden gedroogd.
In drukke tijden zoals men die tegenwoordig veel kent heeft men nauwelijks of niet de tijd om hout te hakken of te zagen voor het haardvuur. Kant-en-klare houtblokken zijn relatief duur dus is het stoken van haardblokken een goed alternatief om toch warmte en gezelligheid in huis te kunnen brengen zonder daar al te veel moeite voor te hoeven doen.
Voor gashaarden zijn eveneens zogenaamde haardblokken verkrijgbaar deze zijn echter niet van houtresten maar van onbrandbaar materiaal die, indien de gashaard wordt aangezet door de vlammen worden bespeeld.
Ik vind dit een kei-goed artikel.