Haarden

Met een haard wordt, van oudsher tenminste, een plaats in huis bedoeld waar er gestookt kan worden. Vroeger was die een open vuur vergelijkbaar met het moderne openhaardvuur. Op een dergelijke plaats kon bovendien gekookt worden en water worden verwarmd.

overstappen banner

Vandaag de dag is het bereiden van een maaltijd verplaatst naar de keuken. Toch zoeken nog steeds veel mensen de gezelligheid en de sfeer van een haard op. Zeker op koude en donkere wintermaanden kan een haard niet alleen voor verwarming maar zeer zeker ook voor een knus samenzijn zorgen. Bovendien is een mooie haard een echte aanwinst voor elk interieur. Omdat tegenwoordig een haard voornamelijk een decoratieve functie heeft wordt deze in de meeste gevallen gecombineerd met een centrale verwarming.

Er haarden in allerlei soorten en maten verkrijgbaar waardoor er voor iedereen wel een exemplaar te vinden is die aan de persoonlijke voorkeur voldoet en past bij de rest van het interieur in een kamer. De brandstoffen die verschillende haarden gebruiken kunnen variëren van hout, gas, elektriciteit en zelfs brandbare gel. Verder zijn er inbouwhaarden, inzethaarden, haard accessoires maar ook vrijstaande modellen verkrijgbaar.

Afhankelijk van de plaats waar de haard zal worden geplaatst, de gewenste brandstof, het design en natuurlijk de persoonlijke smaak kan men op zoek gaan naar een geschikte haard. Nadat deze is geplaatst kan men, indien men hiervan houdt, de haard voorzien van een schouw. Door de haard en de schouw tot een mooie compositie te maken creëert men een echte blikvanger in de ruimte waar deze is geplaatst. Deze zal, ook wanneer er geen haardvuur te zien is, een plezier zijn om naar te kijken.

samenom banner